Deducerile personale acordate in prezent de statul roman ii exclud pe acei romani care obtin venituri din activitati independente sau din drepturi de proprietate intelectuala. Pentru a corecta acest lucru, un grup de deputati neafiliati a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca beneficiul fiscal net pentru parintii cu copii, acordat prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2022, este
de doar 10 lei pe luna, adica 120 de lei anual. Or, aceste beneficiu mult sub nevoile pe care un parinte le are pentru a creste un copil, cu atat mai mult cu cat aceste este si elev.
De asemenea,
acest beneficiu este acordat doar parintilor cu salariu, fiind exclusi astfel parintii care realizeaza venituri din activitati independente sau din venituri din drepturile de proprietate intelectuala, ceea ce creeaza o discriminare.
Astfel, pentru a asigura ca acest beneficiu fiscal este unul real, se impun urmatoarele modificari ale Codului fiscal:
- Faptul ca aceasta deducere fiscala se acorda o singura data, indiferent de sursele de venit;
- Introducerea deducerii personale si pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente;
- Introducerea deducerii personale si pentru persoanele care realizeaza venituri din drepturile de proprietate intelectuala;
- Majorarea sumei care se acorda pentru fiecare copil de la 100 de lei pe luna la 1000 lei pe luna, rezultand un beneficiu fiscal net de 100 de lei.
Potrivit initiatorilor proiectului de lege, impactul socioeconomic va fi unul pozitiv, avand in vedere ca acordarea unei deduceri suplimentare pentru parintii cu copii va conduce la cresterea nivelului de trai al acestora.
Proiect de LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Art. I - Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 66, se introduce un nou articol, art. 66', cu urmatorul cuprins:
„Art. 66’ Deducerile personale Deducerile personale prevazute de prezentul titlu se acorda o singura data, indiferent de sursele de venit. ”
2. La articolul 68, alin. (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ (6) Baza de calculse determina ca diferenta intre venitul brut si deducerea personala, cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol. ”
3. La articolul 68, dupa alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (6'), cu urmatorul cuprins:
„Deducerea personala se acorda astfel:
a) 15% din salariul de baza minim brutpe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani pentru fiecare luna de activitate;
b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta depana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din activitati independente. ”
4. La articolul 72, alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ (2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoanejuridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a deducerii personale si a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. ”
5. La articolul 72, dupa alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2’), cu urmatorul cuprins:
Deducerea personala se acorda astfel:
a) 15% din salariul de baza minim brutpe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta depana la 26 de ani pentru fiecare luna de activitate;
b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta depana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala.”
6. La articolul 77, alin. (10) lit. b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta depana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.”
Art. II - Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile prezentei legi intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica dupa cum urmeaza:
a) prevederile pct. 1-3 se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi;
b) prevederile pct. 4-6 se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<