Daca salariatii participa la un curs de formare profesionala organizat de firma, pe perioada desfasurarii cursurilor salariatii trebuiesc pontatii si platitii pentru zilele respective, conform Codului muncii ??
Raspuns:
In speta dvs. sunt incidente prevederile art. 197 din Legea 53/2003 – Codul muncii , republicata, conform carora in situatia in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta. Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala din initiativa angajatorului, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
Operarea acestor zile in pontaj va fi realizata cu mentiunea zile formare profesionala, iar evidentierea in statul de plata va fi realizata in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede continutul minimal obligatoriu de informatii al statului de salarii, astfel:
- denumirea unitatii, sectiei, serviciului etc.;
- denumirea formularului; intocmit pentru luna, anul;
- numele si prenumele; venitul brut; contributia individuala de asigurari sociale; contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj; contributia pentru asigurari sociale de sanatate; cheltuieli profesionale; venitul net; deducere personala de baza; deduceri suplimentare; venitul baza de calcul; impozitul calculat si retinut; salariul net;
- semnaturi: conducatorul unitatii, conducatorul compartimentului financiar-contabil, persoana care il intocmeste.
Astfel, prevederea legala mentionata anterior stabileste continutul minimal obligatoriu al statului de salarii. Ca urmare, in statul de salarii trebuie adaugata o rubrica cu perioade zile formare profesionala, iar din punct de vedere financiar aceste zile au acelasi regim ca si zilele efectiv lucrate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o firma de constructii cu un santier in Ungaria. Un angajat a fost delegat lasantierul din Ungaria pentru doua saptamani. Este legala acordarea diurnei externe pentru delegare, doar in baza deciziei de delegare si a ordinului de deplasare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoare situatie. Avem un salariat care are concediu medical pana in data de 15.11.2024. In data de 06.11.2024 aduce o decizie medicala asupra capacitatii de munca cu urmatoarele date : Deficienta functionala: accentuata, Capacitate de munca: a diminuatacapacitate de autoservire pastrata partial, Se incadreaza in gradul de invaliditate II, Data ivirii invaliditatii 05.11.2024. Am facut incetare in data de 06.11.2024 cu art 56 lit. c , iar decontarea concediului medical...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat a lipsit nemotivat de la locul de munca in perioada 21-23 octombrie. Pentru aceasta in data de 23 octombrie am suspendat contractul cu art 31 alin 3 in Revisal privind absentele nemotivate pentru perioada 21-23 octombrie si am facut incetarea suspendarii cu 24 octombrie, zi in care salariatul a si venit la lucru. Pentru aceasta operatiune am intocmit 2 decizii: - Prima: decizia de suspendare nr. 1 din data de 23 octombrie privind suspendarea contractului in perioada 21-23 octombrie -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<