Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul legii laptelui si produselor lactate, care stabileste mai multe masuri si actiuni unitare pentru prezentarea si comercializarea produselor din sectorul laptelui si produselor lactate. Camera Deputatilor este for decizional.
Initiatorii proiectului sustin ca actul normativ adoptat reglementeaza sectorul laptelui si produselor lactate si stabileste cadrul juridic pentru prezentarea si comercializarea produselor, respectarea conditiilor de igiena si informarea corecta a consumatorului.
Conform proiectului, este interzisa inscriptionarea pe eticheta laptelui si a produselor lactate a sintagmei "Produs Romanesc" daca produsul nu este obtinut pe teritoriul national din materii prime de baza provenite in proportie de 100% din fermele din Romania.
In plus, "produsele pe baza de lapte cu adaos de alte grasimi si/sau proteine altele decat cele lactate se comercializeaza intr-un spatiu de prezentare si vanzare bine delimitat, pe rafturi separate, fata de laptele si produsele lactate autentice, cu informarea explicita catre cumparator a continutului acestor produse", mai stabileste actul normativ.
Aceste prevederi se aplica si in cazul meniurilor si retetelor mancarurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fastfood si de cofetarie, a produselor culinare din alimentatia publica la prepararea carora sau utilizat produse pe baza de lapte cu adaos de grasimi si/sau proteine altele decat cele lactate.
Meniurile unitatilor de alimentatie publica vor mentiona toate produsele lactate fabricate cu grasimi si/sau proteine, altele decat cele lactate folosite ca atare sau in combinatii sau ca ingrediente in produsele de baza folosite in retete.
Orice neconformitate depistata de autoritatile competente de control este notificata direct operatorului economic sub a carui denumire se comercializeaza produsul alimentar.
La respectarea acestor masuri va veghea
Observatorul laptelui si produselor lactate, institutie care va fi infiintata la nivelul Ministerului Agriculturii.
"La nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se infiinteaza Observatorul laptelui si al produselor lactate, in cadrul directiei de specialitate. Observatorul laptelui si al produselor lactate monitorizeaza piata laptelui de vaca, bivolita, oaie, capra si piata produselor lactate si are ca scop centralizarea datelor de pe piata, urmarirea si analizarea tendintelor actuale si viitoare in Romania, a productiei, a echilibrului dintre cerere si oferta, precum si a costurilor de productie", prevede actul normativ.
Observatorul colecteaza, in vederea centralizarii, urmatoarele date: efectivul matca de vaci de lapte, bivolite, oaie, capra; cantitatea de lapte crud materie prima produsa; cantitatea de lapte crud materie prima livrata direct pe piata; cantitatea de lapte crud materie prima livrata catre prim cumparatori; cantitatea de lapte crud materie prima livrata catre procesatori; numarul operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul procesarii laptelui crud si productiei laptelui de consum si a produselor lactate, precum si capacitatea acestora de procesare a laptelui; achizitiile intracomunitare si importul exportul din tari terte, de cantitati de lapte crud materie prima, produse semiprocesate si produse finite, indiferent de tip.