Senatorii au in lucru un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63 din 29 august 2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri:
„Dupa articolul 3 se introduc 3 articole noi, art. 3.1, art. 3.2 si art. 3.3, ce vor avea urmatorul cuprins:
Art. 3.1. Proiectele de hotarari ale Consiliilor Judetene sau locale ce reglementeaza schimbarea de denumire a unor obiective judetene sau locale avand nume de personalitati ori evenimente istorice, politice sau culturale romanesti cu nume de personalitati ori evenimente istorice, politice sau culturale apartinand culturii, artei, stiintei si civilizatiei universale vor putea fi adoptate numai dupa ce au fost analizate si avizate de Comisia interministeriala de atribuirea de denumiri.
Art. 3.2. (1) – Comisia interministeriala de atribuire de denumiri este formata din 5 membri, specialisti in domeniile istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii sau artei si sunt nominalizati dupa cum urmeaza:
a) Ministerul Culturii si Patrimoniului National – doua persoane;
b) Ministerul Administratiei si Internelor – doua persoane;
c) Secretariatul General al Guvernului – o persoana.
(2) Componenta nominala a Comisiei interministariale de atribuire de denumiri se stabileste prin ordin al ministrului Culturii si Patrimoniului National, al ministrului Administratiei si Internelor, respectiv al Secretarului General al Guvernului.
(3) Membrii Comisiei aleg dintre ei un presedinte si un vicepresedinte. Hotararile se iau cu majoritatea voturilor membrilor Comisiei.
Art. 3.3 - (1) Pentru cazurile prevazute la art. 3.1, solicitarea avizului Comisiei ministeriale de atribuire de denumiri de catre consiliile judetene si consiliile locale este obligatorie. Dosarul necesar pentru obtinerea avizului cuprinde documentele prevazute la art. 7 din Regulamentul de functionare a comisiei de atribuire de denumiri judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(2) Avizul Comisiei Interministeriale de atribuire de denumiri poate fi favorabil sau nefavorabil si are un caracter obligatoriu. Avizul se emite in termen de 60 de zile de la trimiterea documentelor de catre consiliile judetene si locale.
(3) Hotararile consiliilor locale si ale consiliilor judetene adoptate fara avizul Comisiei interministeriale de atribuire de denumiri, pentru cazurile prevazute la art. 3.1, sunt nule de drept.
(4) Avizul Comisiei interministeriale de atribuire de denumiri se semneaza de catre presedinte, iar in absenta acestuia de catre vicepresedinte si se comunica consiliului judetean, respectiv consiliului local”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<