Senatorii au in lucru un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63 din 29 august 2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri:
„Dupa articolul 3 se introduc 3 articole noi, art. 3.1, art. 3.2 si art. 3.3, ce vor avea urmatorul cuprins:
Art. 3.1. Proiectele de hotarari ale Consiliilor Judetene sau locale ce reglementeaza schimbarea de denumire a unor obiective judetene sau locale avand nume de personalitati ori evenimente istorice, politice sau culturale romanesti cu nume de personalitati ori evenimente istorice, politice sau culturale apartinand culturii, artei, stiintei si civilizatiei universale vor putea fi adoptate numai dupa ce au fost analizate si avizate de Comisia interministeriala de atribuirea de denumiri.
Art. 3.2. (1) – Comisia interministeriala de atribuire de denumiri este formata din 5 membri, specialisti in domeniile istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii sau artei si sunt nominalizati dupa cum urmeaza:
a) Ministerul Culturii si Patrimoniului National – doua persoane;
b) Ministerul Administratiei si Internelor – doua persoane;
c) Secretariatul General al Guvernului – o persoana.
(2) Componenta nominala a Comisiei interministariale de atribuire de denumiri se stabileste prin ordin al ministrului Culturii si Patrimoniului National, al ministrului Administratiei si Internelor, respectiv al Secretarului General al Guvernului.
(3) Membrii Comisiei aleg dintre ei un presedinte si un vicepresedinte. Hotararile se iau cu majoritatea voturilor membrilor Comisiei.
Art. 3.3 - (1) Pentru cazurile prevazute la art. 3.1, solicitarea avizului Comisiei ministeriale de atribuire de denumiri de catre consiliile judetene si consiliile locale este obligatorie. Dosarul necesar pentru obtinerea avizului cuprinde documentele prevazute la art. 7 din Regulamentul de functionare a comisiei de atribuire de denumiri judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(2) Avizul Comisiei Interministeriale de atribuire de denumiri poate fi favorabil sau nefavorabil si are un caracter obligatoriu. Avizul se emite in termen de 60 de zile de la trimiterea documentelor de catre consiliile judetene si locale.
(3) Hotararile consiliilor locale si ale consiliilor judetene adoptate fara avizul Comisiei interministeriale de atribuire de denumiri, pentru cazurile prevazute la art. 3.1, sunt nule de drept.
(4) Avizul Comisiei interministeriale de atribuire de denumiri se semneaza de catre presedinte, iar in absenta acestuia de catre vicepresedinte si se comunica consiliului judetean, respectiv consiliului local”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<