Cladirile noi, nerezidentiale, vor fi prevazute cu un sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile care sa produca minim 30% din consumul propriu total, potrivit unui proiect de lege inregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere.
Initiatorii proiectului de lege propun instituirea unei reguli potrivit careia, "pentru cladirile/ ansamblurile de cladiri noi nerezidentiale,
obtinerea certificatului de urbanism emis de autoritatile administratiei publice competente, necesar autorizatiei de construire pentru executarea lucrarilor de constructii, sa cuprinda o documentatie tehnica pentru instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile care sa produca minim 30% din consumul propriu total".
Instalarea acestor sisteme alternative de producere a energiei in cazul cladirilor nerezidentiale noi va deveni obligatorie acolo unde conditiile tehnice si de mediu permit acest lucru.
Potrivit initiatorilor proiectului de elege, daca in Romana se vor construi 1000 de cladiri nerezidentiale, iar fiecare cladire va avea instalata o sursa de energie regenerabila care ar produce 20-30 KV, acest fapt ar conduce la
introducerea in sistemul energetic national a aproximativ 2-3 Tera KV, ceea ce ar reprezenta o gura de oxigen pentru acest sistem.
Printre motivele aflate la baza acestui proiect de lege se numara si cresterile mari de preturi la energie si gaze naturale, o consecinta a dependentei europene de combustibilii fosili importati.
Prin urmare, prin prezenta propunere legislativa se propune ca instalarea sistemelor alternative de producere a energiei sa devina obligatorie in cazul cladirilor nerezidentiale, acolo unde conditiile tehnice si de mediu permit acest lucru.