Deputatii vor aproba, in zilele urmatoare, Legea privind ratificarea Acordului pentru infiintarea Academiei Internationale Anticoruptie (IACA) ca organizatie internationala, semnat de Romania la Viena.
In descrierea situatiei actuale, initiatorii au scris ca „sistemele de justitie penala din luma sunt sub presiune pe masura ce criminalitatea devine din ce in ce mai globalizata. Noi tipuri de infractiuni sunt interconectate cu coruptia, cum ar fi criminalitatea organizata si cea financiara, si nu pot fi rezolvate numai cu metodele traditionale.
Potrivit evaluarilor Bancii Mondiale, aproximativ 1-2 trilioane de dolari se pierd din cauza coruptiei in fiecare an, reprezentand de zece ori bugetul anual al tuturor statelor din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Pana la initiativa infiintarii Academiei Internationale Anticoruptie, instruirea in vederea prevenirii si combaterii coruptiei s-a desfasurat, in cel mai bun caz, ad hoc, programele educationale fiind deficitare in ceea ce priveste specializarea si, in acelasi timp, abordarea multilaterala. Academia – prima de acest fel – isi propune dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor celor implicati in lupta impotriva coruptiei, creind astfel o noua generatie de experti de top in domeniu.
Academia, ca centru global de excelenta, va urmari sa creeze o abordare interdisciplinara a formarii profesionale anticoruptie. In acest sens, IACA va respecta diversitatea geografica si culturala si va cauta parteneriate cu institutiile din sectorul public si privat, inclusiv mediul academic, societatea civila si ONG-uri etc., din toate regiunile.
Obiectivele IACA sunt:
- Contracararea fenomenului coruptiei in mod comprehensiv si printr-o abordare inter-disciplinara;
- Profesionalizarea activitatii anticoruptie pentru a intruni cele mai moderne si exacte standarde;
- Incurajarea dialogului direct, colaborarii, schimbului si sinegiilor intre sustinatorii relevanti;
- Imbunatatirea substantiala a eficacitatii institutiilor, organizatiilor si expertilor implicati in prevenirea si combaterea coruptiei;
- Cercetarea in vederea elaborarii de strategii si activitati eficiente anticoruptie;
- Construirea de parteneriate cu toti sustinatorii implicati;
- Dezvoltarea de standarde si bune practici in materie de cercetare si educatie in domeniul anticoruptie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<