Deputatii vor aproba, in zilele urmatoare, Legea privind ratificarea Acordului pentru infiintarea Academiei Internationale Anticoruptie (IACA) ca organizatie internationala, semnat de Romania la Viena.
In descrierea situatiei actuale, initiatorii au scris ca „sistemele de justitie penala din luma sunt sub presiune pe masura ce criminalitatea devine din ce in ce mai globalizata. Noi tipuri de infractiuni sunt interconectate cu coruptia, cum ar fi criminalitatea organizata si cea financiara, si nu pot fi rezolvate numai cu metodele traditionale.
Potrivit evaluarilor Bancii Mondiale, aproximativ 1-2 trilioane de dolari se pierd din cauza coruptiei in fiecare an, reprezentand de zece ori bugetul anual al tuturor statelor din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Pana la initiativa infiintarii Academiei Internationale Anticoruptie, instruirea in vederea prevenirii si combaterii coruptiei s-a desfasurat, in cel mai bun caz, ad hoc, programele educationale fiind deficitare in ceea ce priveste specializarea si, in acelasi timp, abordarea multilaterala. Academia – prima de acest fel – isi propune dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor celor implicati in lupta impotriva coruptiei, creind astfel o noua generatie de experti de top in domeniu.
Academia, ca centru global de excelenta, va urmari sa creeze o abordare interdisciplinara a formarii profesionale anticoruptie. In acest sens, IACA va respecta diversitatea geografica si culturala si va cauta parteneriate cu institutiile din sectorul public si privat, inclusiv mediul academic, societatea civila si ONG-uri etc., din toate regiunile.
Obiectivele IACA sunt:
- Contracararea fenomenului coruptiei in mod comprehensiv si printr-o abordare inter-disciplinara;
- Profesionalizarea activitatii anticoruptie pentru a intruni cele mai moderne si exacte standarde;
- Incurajarea dialogului direct, colaborarii, schimbului si sinegiilor intre sustinatorii relevanti;
- Imbunatatirea substantiala a eficacitatii institutiilor, organizatiilor si expertilor implicati in prevenirea si combaterea coruptiei;
- Cercetarea in vederea elaborarii de strategii si activitati eficiente anticoruptie;
- Construirea de parteneriate cu toti sustinatorii implicati;
- Dezvoltarea de standarde si bune practici in materie de cercetare si educatie in domeniul anticoruptie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<