Se preconizeaza intrarea in vigoare de noi obligatii ce vizeaza asociatiile de proprietari, dupa ce senatorii au aprobat recent un proiect de lege cu privire la acest aspect.
Documentul arata ca in
obligatiile asociatiilor de proprietari va intra si cea de a afisa lunar modul in care se calculeaza cheltuielile. Principalul responsabil pentru aceasta sarcina este presedintele asociatiei.
(click aici pentru ghidul complet Asociatia de Proprietari>>>)
Pentru nerespectarea acestei obligatii se instituie amenzi in cuantum de pana la 3000 de lei.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari arata ca lunar, in responsabilitatea presedintelui asociatiei intra si afisarea unei liste de plata a cheltuielilor aferente asociatiei de proprietari, impreuna cu modul de calcul in urma caruia au rezultat sumele pe care proprietarii le platesc.
In modul de calcul se vor mentiona toate costurile si cumele care formeaza totalul de plata al proprietarilor si modul in care cheltuielile sunt repartizare catre acestia.
Amenzile vor fi instituite in intervalul de 500 de lei - 3000 de lei in cazul in care acest proiect de act normativ va fi avizat pozitiv.
Mai mult, administratorii de bloc vor fi obligati sa informeze trimestrial, prin posta electronica sau in scris, proprietarii din cadrul asociatiei, cu privire la situatia financiara, cu toate cheltuielile, incasarile, veniturile si ce plati au fost efectuate. Informarea va avea semnatura administratorului si contrasemnatura presedintelui si cenzorului asociatiei de proprietari.
Aceasta obligatia revine in temeiul proiectului de lege pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230/ 2007, adoptat se senatori si aflat in dezbatere la Camera Deputatilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<