Un grup de parlamentari a redactat un proiect de lege pentru aplicarea efectiva de timbru cultural pe fiecare gen de produs artistic, motivand initiativa astfel:
„In vederea sustinerii culturii nationale in diversele ei forme de exprimare artistica (literatura, cinematografie, teatru, muzica, folclor, arte vizuale, divertisment si arhitectua), prin Legea nr. 35/1994 au fost adoptate reglementari privind perceperea, incasarea, utlizarea sumelor rezultate din aplicarea celor 8 categorii de timbru cultural, ca si evidenta si controlul folosirii acestor nume,
Pe parcursul aplicarii prevederilor acestui act normativ s-a constatat, insa, existenta anumitor disfuctionalitati care nu au fost pe deplin eliminate prin modificarile si completarile aduse de Ordonanta Guvernului nr. 123/2000 privind modul de incasare de catre Uniunile de creatori a sumelor reprezentand valoarea timbrelor. Aceste disfunctionalitati au condus la un grad foarte scazut al incasarilor din timbrul cultural, astfel incat consideram necesara initiarea unui demers legislativ care sa imbunatateasca gradul de colectare din aceasta sursa.
Principalul element de noutate prevazut in proiectul de lege il constituie aplicarea efectiva de timbru cultural pe fiecare gen de produs artistic in parte, fiind interzisa detinerea produselor artistice in vederea comercializarii sau introducerea lor in circuitul comercial de catre distribuitori sau comercianti fara ca acestea sa aiba aplicat timbrul cultural. Aceasta prevedere se impune a fi cuprinsa in proiectul de lege ca urmare a faptului ca produsele artistice sunt tiparite cu cod de bara, nemaiexistand astfel posibilitatea verificarii daca valoarea timbrului cultural este adaugata la pretul de vanzare al produselor artistice”.
Cititi aici
forma proiectului de lege
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatii nu-si efectueaza toate zilele de concediu de odihna alocate intr-un an, programarea concediilor pentru anul urmator trebuie sa contina doar zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, sau si zilele neefectuate si reportate la final de an?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<