Senatorii au adoptat luni un proiect de lege care vizeaza simplificarea procedurii de plata a amenzilor contraventionale.
Aceste proiecte urmaresc simplificarea lucrurilor pentru persoanele sanctionate contraventional.
Conform proiectului, amenzile ar putea fi achitate la orice unitate a Trezoreriei Statului, oricare ar fi domiciliul persoanei sanctionate. In acelasi timp, autoritatile vor pastra in cadrul unei singure baze de date informatiile referitoare la procesele verbale de contraventie si platile efectuate, informeaza Avocatnet.ro.
Mai mult, un ajutor oferit contraventilor este si faptul ca perioada in care se poate achita 1/2 din cuantumul minim al amenzii nu va mai fi de 48 de ore, ci mai mare.
In prima etapa, acest nou mecanism va fi aplicat ca sistem-pilot pentru amenzile rutiere. In timp, el va fi extins si pentru plata altor amenzi contraventionale.
"Mecanismul propus va putea fi utilizat in «sistem pilot» pentru amenzile contraventionale la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule. Legea va putea fi aplicata si pentru alte amenzi contraventionale de catre organele din care fac parte agentii constatatori, pe masura dezvoltarii sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice si conectarii la acesta", se precizeaza in propunerea de act normativ, citata de Avocatnet.ro.
Acest proiect a fost adoptat de Senac ca prima Camera Sesizata. For decizional este Camera Deputatilor. In consecinta, decizia fnala se va lua aici.
Achitarea in numerar a amenzilor contraventionale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entitati care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau sediul persoanei juridice", se mai precizeaza in document.
Proiectul de lege si parcursul sau legislativ pot fi consultate aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<