Senatorii au adoptat luni un proiect de lege care vizeaza simplificarea procedurii de plata a amenzilor contraventionale.
Aceste proiecte urmaresc simplificarea lucrurilor pentru persoanele sanctionate contraventional.
Conform proiectului, amenzile ar putea fi achitate la orice unitate a Trezoreriei Statului, oricare ar fi domiciliul persoanei sanctionate. In acelasi timp, autoritatile vor pastra in cadrul unei singure baze de date informatiile referitoare la procesele verbale de contraventie si platile efectuate, informeaza Avocatnet.ro.
Mai mult, un ajutor oferit contraventilor este si faptul ca perioada in care se poate achita 1/2 din cuantumul minim al amenzii nu va mai fi de 48 de ore, ci mai mare.
In prima etapa, acest nou mecanism va fi aplicat ca sistem-pilot pentru amenzile rutiere. In timp, el va fi extins si pentru plata altor amenzi contraventionale.
"Mecanismul propus va putea fi utilizat in «sistem pilot» pentru amenzile contraventionale la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule. Legea va putea fi aplicata si pentru alte amenzi contraventionale de catre organele din care fac parte agentii constatatori, pe masura dezvoltarii sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice si conectarii la acesta", se precizeaza in propunerea de act normativ, citata de Avocatnet.ro.
Acest proiect a fost adoptat de Senac ca prima Camera Sesizata. For decizional este Camera Deputatilor. In consecinta, decizia fnala se va lua aici.
Achitarea in numerar a amenzilor contraventionale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entitati care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau sediul persoanei juridice", se mai precizeaza in document.
Proiectul de lege si parcursul sau legislativ pot fi consultate aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<