Liberarea conditionata a fost refuzata de instanta intr-o speta de data relativ recenta, caz in care condamnatul la inchisoare cu executare a condus fara permis.
Decizia a fost data in propunerea de liberare conditionata privind pe petentul-condamnat T. G. P.
Din procesul-verbal nr. 32/27.08.2020 rezulta ca acesta se afla in executarea pedepsei de 1 an si 6 luni inchisoare aplicata prin S. pen. nr. 1224/2020 a Judecatoriei G. , in baza careia a fost emis mandatul de executare nr. 1254/2020 , pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui vehicul fara permis de conducere, prev. de art. 335 C.p. Executarea pedepsei privative de libertate la care a fost condamnat petentul a inceput la data de 13.02.2020 si urmeaza sa expire la data de 26.10.2020; transformata in zile pedeapsa este egala cu 547 zile.
Pentru a deveni propozabil in vederea liberarii conditionate, condamnatul trebuie sa execute fractia de 2/3 din pedeapsa, respectiv 364 zile inchisoare.
Comisia a constatat sub acest aspect ca detinutul a executat de la 13.02.2020 pana la 27. 08.2020 , 197 zile inchisoare, la care se adauga 290 zile arest preventiv si 53 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate, in total 540 zile castigate si executate.
S-a mai retinut ca detinutul este la a doua analiza, apreciindu-se ca poate fi liberat conditionat. Pentru a hotari astfel, comisia a avut in vedere faptul ca petentul-condamnat a avut un comportament corespunzator, iar timpul petrecut in penitenciar a fost suficient pentru atingerea scopului pedepsei.
Analizand actele dosarului , precum si prevederile legale in vigoare in materia liberarii conditionate, instanta apreciaza ca este neintemeiata propunerea de liberare conditionata a petentului, urmand a o respinge pentru urmatoarele considerente:
Potrivit procesului-verbal nr. 32/27.08.20 20 , petentul T. G. P. a fost condamnat la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare aplicata prin S. pen. nr. 1224/2020 a Judecatoriei G. , in baza careia a fost emis mandatul de executare nr. 1254/2020 , pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui vehicul fara permis de conducere, prev. de art. 335 C.p.
Din analiza dispozitiilor legale incidente in materia liberarii conditionate instanta retine ca, potrivit disp. art. 100 alin. 1 din Noul Cod penal, liberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii :
a) condamnatul a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani;
b) condamnatul se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis;
c) condamnatul a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca;
d) instanta are convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate.
Analizand situatia petentului-condamnat prin prisma criteriilor anterior enuntate, instanta retine urmatoarele:
In ceea ce priveste conditia referitoare la fractia minima din pedeapsa pe care trebuie sa o execute condamnatul pentru a putea fi liberat conditionat, instanta constata ca aceasta condit ie este indeplinita in cauza in conditiile in care, pana la data analizarii situatiei sale, petentul-condamnat a executat 540 zile inchisoare, respectiv mai mult de 2/3 din durata pedepsei la care a fost condamnat (f. 3).
Se retine totodata ca, in prezent, petentul-condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis (f. 3).
Referitor la conditia indeplinirii integrale a obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare, instanta constata ca prin sentinta de condamnare petentul nu a fost obligat la plata de despagubiri civile (f. 3).
Cu privire la ultima conditie necesar a fi indeplinita pentru a se putea dispune liberarea conditionata, instanta nu are convingerea ca petentul-condamnat s-a indreptat si se poate reintegra in societate.
Astfel,
instanta nu poate ignora imprejurarea ca petentul-condamnat nu se afla la primul conflict cu legea penala, fiind recidivist, precum si faptul ca
a mai beneficiat de institutia liberarii conditionate de trei ori, insa a dat dovada de perseverenta infractionala dupa liberarea din penitenciar.
Instanta mai constata ca petentul-condamnat, pe parcursul executarii pedepsei, a obtinut trei recompense, insa acestea au fost obtinute anterior, conform dosarului conexat.
De asemenea, instanta constata ca participarea petentului la programe si activitati educative si de asistenta psihosociala organizate la locul de detinere a fost una minimala, in raport cu perioada efectiva de timp petrecuta in interiorul locului de detentie. Prin urmare, eforturile depuse de petent au fost minimale si nicidecum nu pot duce la concluzia existentei unor dovezi temeinice de indreptare.
Circumstantele particulare ale detinutului astfel cum au fost retinute denota faptul ca acesta nu intruneste conditiile pentru a fi liberat conditionat si, mai mult decat atat, aceasta masura nu este in prezent nici oportuna. I nstanta constata ca timpul pe care l-a executat condamnatul din pedeapsa aplicata nu este suficient pentru ca acesta sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al pedepsei, astfel incat in viitor sa nu mai comita si alte fapte prevazute de legea penala si sa fie redat societatii cu convingerea ca se va reintegra si nu va mai reveni in mediul penitenciar , impunandu-se ca acesta sa-si intensifice eforturile in ceea ce priveste formarea unei atitudini de respect fata de valorile sociale si ordinea de drept .
Fata de cele anterior expuse, instanta constata ca in cauza de fata nu sunt indeplinite conditiile prev. de disp. art. 100 alin. 1 lit. d C.p., in sensul ca petentul-condamnat nu a reusit sa convinga instanta ca s-a indreptat si se poate reintegra in societate, astfel ca urmeaza a respinge ca neintemeiata prezenta propunere de liberare conditionata.
In temeiul art. 587 alin. 2 C .p.p., instanta urmeaza a fixa termen la data de 25.10.2020, dupa expirarea caruia propunerea sau cererea de liberare conditionata va putea fi reinnoita.
Vazand si disp. art. 275 alin. 3 C .p.p., cheltuielile judiciare avansate de catre stat vor ramane in sarcina acestuia.
Onorariul aparatorului desemnat din oficiu, in cuantum de 313 lei, se va avansa din fondul special al Ministerului Justitiei catre Baroul Bucuresti.