Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca persoana condamnata definitiv pentru condus sub influenta alcoolului comite infractiune atunci cand intra din nou pe drumurile publice de la sentinta si pana la anularea permisului de Politie in baza actului judecatoresc.
Printr-o noua hotarare ICCJ a decis ca soferii condamnati pentru condus sub influenta alcoolului care se urca la volan in perioada cuprinsa intre sentinta si aplicarea acesteia de catre Politie comit o infractiune.
Inalta Curte a decis sa admita sesizarea formulata de Curtea de Apel Cluj – Sectia penala, in dosarul nr. 9318/328/2018, privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept: “Daca poate fi subiect activ al infractiunii prev. de 335 alin. (2) din
Codul penal persoana care, dupa pronuntarea hotararii definitive de condamnare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal si pana la anularea permisului de conducere dispusa de catre seful politiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?”.
ICCJ a decis ca
acest lucru reprezinta o infractiune.
"Stabileste ca poate fi subiect activ al infractiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, dupa pronuntarea hotararii definitive de condamnare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 336 alin. (1) din
Codul penal si pana la anularea permisului de conducere dispusa de catre seful politiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice", a transmis Inalta Curte.
Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei, aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Articolul 335 din Codul Penal prevede la alineatul 2: "Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".
De asemenea, articoul 336 din Codul Penal, la alineatul 1, prevede: "Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda".