Ministerul Justitiei (MJ) anunta ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) poate incepe angajarile, intrucat schema de posturi a fost actualizata si va permite aducerea mai multor specialisti in cadrul institutiei.
"Guvernul Romaniei a suplimentat numarul de posturi, numarul maxim de posturi pentru DNA. Este vorba de 90 de posturi de politie si de politie judiciara si de inca 50 de posturi de personal auxiliar. Este foarte importanta aceasta decizie a Guvernului (...). Este clar ca Guvernul Romaniei isi respecta obiectivele asumate prin programul de guvernare", a declarat Stelian Ion intr-o conferinta de presa
Ministrul a explicat ca in prima faza vor fi alocati DNA 30 de politisti de politie judiciara in acest an, iar apoi, in urmatorii 2 ani, cate 30 de politisti si politisti de politie judiciara, ofiteri si agenti in fiecare an.
Acesta a adaugat ca si la DIICOT vor fi trimisi 50 de politisti, in baza unui alt proiect de act normativ aflat in procedura de avizare.
Directia Nationala Anticoruptie este o structura complexa. Procurorii Directiei sunt sprijiniti in activitatea de urmarire penala de ofiteri si agenti de politie judiciara, precum si de specialisti cu inalta calificare in domeniile economic, financiar, bancar, vamal, informatic si in alte domenii. Acestia isi desfasoara activitatea in cadrul unor echipe operative complexe, sub directa conducere, supraveghere si control al procurorului, pentru a spori eficienta si calitatea anchetelor penale.
Functia de procuror, ofiter de politie judiciara sau specialist in cadrul DNA este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
DNA desfasoara urmarirea penala pentru infractiuni de coruptie si asimilate cu acestea. Modificarile succesive ale legislatiei au vizat ca aceasta structura specializata sa se ocupe numai de combaterea faptelor de coruptie de nivel inalt si mediu. De asemenea, DNA investigheaza infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene precum si anumite categorii de infractiuni grave de criminalitate economico-financiara. Astfel, DNA are in competenta sa: