Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea pentru punerea in aplicare a Codului Civil


Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 409, din 10 iunie 2011. Actul normativ prevede ca Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 511 din 24 iulie 2009, sa intre in vigoare la data de 1 octombrie 2011.


Lege pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

CAPITOLUL I
DispoziNii generale

Art. 1. - Prezenta lege cuprinde dispoziuiile privind punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 511 din 24 iulie 2009, denumita in continuare Codul civil, avand ca principal obiect punerea de acord a legislauiei civile existente cu prevederile acestuia, precum si soluuionarea conflictului de legi rezultand din intrarea in vigoare a Codului civil.

Art. 2. - Ori de cate ori legi speciale sau complementare Codului civil fac trimitere la „Codicele civil” sau „Codul civil”, denumit in continuare Codul civil din 1864, sau la dispoziuii abrogate ori modificate prin prezenta lege, trimiterea se considera a fi facuta la dispoziuiile corespunzatoare care le inlocuiesc.

Art. 3. - Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.

Art. 4. - La data intrarii in vigoare a Codului civil, actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate, prevazute de Codul civil din 1864, precum si de alte acte normative, raman supuse dispoziuiilor legii vechi, neputand fi considerate valabile ori, dupa caz, eficace potrivit Codului civil sau dispoziuiilor prezentei legi.

Art. 5. - (1) Dispoziuiile Codului civil se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situauiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.

(2) Dispoziuiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situauiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiauie, adopuie si obligauia legala de intreuinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situauii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.

Art. 6. - (1) In cuprinsul actelor normative aplicabile la data intrarii in vigoare a Codului civil, referirile la comercianui se considera a fi facute la persoanele fizice sau, dupa caz, la persoanele juridice supuse inregistrarii in registrul comeruului, potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comeruului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.

(2) Dispoziuiile alin. (1) nu se aplica termenului „comerciant” prevazut in:
a) Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicauiile geografice, republicata;
b) Ordonanua Guvernului nr. 130/2000 privind protecuia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanua, republicata, cu modificarile ulterioare;
c) Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianui si consumatori, republicata, cu modificarile ulterioare;
d) Legea pomiculturii nr. 348/2003, republicata, cu modificarile ulterioare;
e) Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicata, cu modificarile ulterioare;
f) Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianuilor in relauia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislauia europeana privind protecuia consumatorilor, cu modificarile ulterioare;
g) Legea nr. 158/2008 privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa;
h) Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare;
i) orice alte acte normative in care termenul „comerciant” are un inueles specific dispoziuiilor cuprinse in aceste din urma acte normative.

Art. 7. - In cuprinsul actelor normative aplicabile la data intrarii in vigoare a Codului civil:
a) referirile la „societatea civila fara personalitate juridica” se considera a fi facute la „societatea simpla”;
b) referirile la „societatea civila cu personalitate juridica” se considera a fi facute la „societatea cu personalitate juridica”;
c) referirile la „societatea civila profesionala” se considera a fi facute la „societatea profesionala, cu sau fara personalitate juridica”, dupa caz.


Click aici pentru textul integral al Legii



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 14 Iunie 2011
Votati articolul "Legea pentru punerea in aplicare a Codului Civil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI