Codul rutier se modifica si va include in curand viteza maxima cu care poti circula pe un drum expres. Vestea buna este ca va fi mai mare decat cea stabilita pentru un drum national european!
Conform angajamentului luat de Romania in 2011, tara noastra va trebui sa aiba un coridor rutier european care sa faciliteze transporturile de bunuri si cele de persoane fara intarzieri si cu riscuri extrem de mici. In acest sens, statul a semnat Carta alba prin care a subcris la investitii temeinice in infrastructura.
Cu toate ca autostrazile isi fac cu greu aparitia in Romania, avem multe drumuri expres care urmeaza sa fie inaugurate. Unul dintre cele mai importante este, bineinteles, DX12 Craiova-Pitesti.
In ciuda acestor adevaruri,
Codul rutier in vigoare nu stabileste un regim diferentiat intre drumurile expres si drumurile nationale europene (E) atat in ceea ce priveste viteza maxima admisa pe cele doua categorii de drumuri nationale, cat si din perspectiva regimului de circulatie aplicabil acestora. Acum acest lucru se schimba!
Acest lucru este important. Viteza maxima admisa pe drumurile expres trebuie legiferata, intrucat aceste sectoare pot fi oricand transformate in autostrazi.
Viteza maxima pe drum expres in Romania
Conform proiectului de lege, drumul expres va fi definit precum un "drum national rapid, semnalizat special, rezervat exclusiv circulatiei autovehiculelor, cu sau fara remorci, care nu serveste proprietatii riverane, prevazut cu doua cai unidirectionale, separat printr-o zona mediana sau, in mod exceptional, prin alte modalitati, cu exceptia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, avand cel putin doua benzi de circulatie si acostament pe sens, accesibil numai prin noduri sau intersectii reglementate si pe care oprirea si stationarea pe partea carosabila sunt interzise.
Viteza maxima admisa pe drumurile expres va fi de 120 km/h. In acest sens, se modifica art. 49 din Codul rutier la alin. (4), dupa cum urmeaza:
- "(4) Limitele maxime de viteza in afara localitatilor sunt:
- a) pe autostrazi - 130 km/h;
- b) pe drumurile expres - 120 km/h;
- c) pe drumurile nationale europene (E) - 100 km/h;
- d) pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h."
Important! Viteza maxima pe drum expres difera pentru toate categoriile de autovehicule, asa cum sunt ele definite in
Anexa nr. 1 a Codului rutier, dupa cum urmeaza:
- 120 km/h pentru autovehiculele din categoriile A si B;
- 100 km/h pentru autovehiculele din categoriile C, D si D1;
- 85 km/h pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 si C1.
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Punctul de vedere al Guvernului nu a fost solicitat inca.
Procedura de urgenta nu a fost ceruta.
Revenim cu actualizari, intrucat actul nu este in vigoare pana nu parcurge intreaga procedura de adoptare si aprobare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<