Parlamentul Romaniei a votat amenzi mai mici pentru biciclisti, in urma unei initiative apartinand USR. Mai sunt doi pasi de indeplinit pentru ca modificarile sa devina realitate.
"Actualul nivel al sanctiunilor are ca efect descurajarea utilizarii bicicletei de catre cei pentru care aceasta reprezinta un mijloc de transport alternativ, cu efecte benefice asupra sanatatii, a poluarii si a traficului, precum si sa ii afecteze grav din punct de vedere financiar pe cai cu mijloace materiale modeste, pentru care bicicleta nu este o alegere ci o necesitate", sustin patru deputati si un senator USR.
In prezent, Codul rutier prevede amenzi din clasa a III-a de sanctiuni pentru cei care nu respecta normele privind circulatia bicicletelor si a mopedelor. Acest lucru este stipulat la art. 101, alin. (1), pct. 8 din actul normativ mentionat. Asadar, biciclistii sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 870 si 1160 de lei.
Initiativa legislativa prin care amenzile sunt micsorate pentru biciclisti a fost dezbatuta initial la Senat, acolo unde a fost adoptata. Inainte de a ajunge in Camera Deputatilor, Guvernul a oferit un punct de vedere.
Nota! Regulile elementare de circulatie pentru biciclisti sunt disponibile AICI!
"In ceea ce priveste cuantumul mare al amenzilor, mentionam faptul ca gravitatea contraventiei este apreciata de agentul constatator, raportat la fapta comisa, iar in functie de pericolul social constatat, acesta stabileste sanctiunea contraventionala ce urmeaza a fi aplicata.
Este important de adaugat ca, in anul 2016, indisciplina rutiera a biciclistilor a reprezentat a patra cauza generatoare de accidente de circulatie, numarul persoanelor decedate si grav ranite aflandu-se in trend ascendent", a precizat Guvernul despre acest proiect.
In plus, Executivul a adaugat ca este obligatoriu de "avut in vedere si obiectivul general al Uniunii Europene, asumat la nivelul Romaniei, de reducere cu 50% a mortatilitatii din accidente rutiere in perioada 2010-2020".
Desi Guvernul a spus ca "mentinerea actualei sanctiuni contraventionale (indiferent de regula de circulatie incalcata) este justificata si (...) utila protejarii propriei vieti", parcursul legislativ al actului a continuat in Camera Deputatilor, for decizional.
Proiectul privind amenzile mai mici pentru biciclisti a intalnit un obstacol in obtinerea acordului deputatilor, asadar s-a ajuns la un compromis.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Astfel, in Camera Deputatilor s-a hotarat ca nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor va fi pedepsita conform clasei a II-a de amenzi, cu exceptia incalcarii cazurilor de mai jos pentru care se pastreaza pedeapsa din clasa a III-a de sanctiuni:
Clasa a II-a de sanctiuni din Codul rutier prevede amenzi de 4-5 puncte cu o valoare cuprinsa intre 580 lei si 725 lei.
Toate aceste modificari au fost adoptate miercuri, 27.11.2019, de catre Camera Deputatilor, for decizional, cu 251 voturi "pentru", 1 "impotriva" si 0 "abtineri". Asadar, proiectul de modificare a Codului rutier merge la presedintele Romaniei pentru promulgare.
Daca seful statului va promulga Pl-x nr. 454/2017, atunci acesta se va publica in Monitorul Oficial si va intra in vigoare. Momentan, insa, modificarile de mai sus nu se aplica.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri