Inalta Curte de Casatie si Justitie arata, in motivarea deciziei prin care a ramas definitiva suspendarea Hotararii Guvernului 735/2010 privind recalcularea pensiei, ca aceasta decizie este opozabila tuturor pensionarilor militari, politisti si functionari publici din sistemul penitenciarelor si nu doar pentru partile din proces.
"H.G. nr. 735 din 21.07.2010 produce efecte erga omnes, cu alte cuvinte, se refera la toate persoanele aflate sub incidenta sa: fostii militari, politisti, functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, pentru care se dispune recalcularea pensiilor", spun magistratii ICCJ.
Judecatorii instantei supreme precizeaza, in motivarea deciziei luate la inceputul lunii ianuarie, ca, in mod indiscutabil, H.G. 735 din 21.07.2010 este un act administrativ unilateral cu caracter normativ si ca, potrivit legii contenciosului-administrativ, instanta poate dispune suspendarea unui act administrativ, pana la solutionarea definitiva a cererii de anulare a acestuia.
De asemenea, magistratii sustin ca hotararea prin care s-a suspendat actul administrativ este executorie de drept de la momentul pronuntarii sale, iar recursul declarat de Guvern nu suspenda executarea.
"Hotararea prin care se pronunta suspendarea este executorie de drept, iar recursul nu este suspensiv de executare", se subliniaza in document.
Totodata, ICCJ mentioneaza ca masura suspendarii H.G. 735 se prelungeste de drept pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei.
Magistratii instantei supreme mai precizeaza ca hotararea de guvern contestata este de natura sa creeze un dezechilibru intre interesul general si obligatia protejarii drepturilor fundamentale ale cetatenilor.
Potrivit motivarii, ICCJ apreciaza ca "este corecta concluzia primei instante in sensul ca H.G nr. 735 din 21.07. 2010 creeaza o situatie discriminatorie prin determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri de recalculare si documente doveditoare".
"HG 735 din 21.07.2010 este de natura sa creeze un dezechilibru intre interesul general si obligatia protejarii drepturilor fundamentale ale cetateanului. Cu alte cuvinte, exista un dezechilibru atunci cand se diminueaza drepturile patrimoniale, motiv pentru care persoana trebuie sa suporte o sarcina excesiva si disproportionata. (...) Prin dispozitia referitoare la obligarea pensionarilor de a depune cereri de recalculare a pensiilor si a documentelor doveditoare ale veniturilor pe care le-au dobandit in decursul carierei se realizeaza o ingerinta in dreptul lor la respectarea bunului, reprezentat de pensie", se mai spune in motivare.
Instanta suprema a mai aratat ca este indeplinita conditia prevenirii unei pagube iminente, necesara atunci cand se formuleaza o cerere de suspendare a unei hotarari de acest gen.
Astfel, instanta de control judiciar are in vedere faptul ca H.G. nr. 735 din 21.07.2010 - act administrativ unilateral cu caracter normativ - produce efecte erga omnes, ca si sentinta recurata.