Presedintele Senatului, Teodor Melescanu, a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei si Inalta Curte de Casatie si Justitie privind constituirea completelor de judecata.
"Inca din anul 2018, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in privinta legalitatii constituirii unor complete la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai exact, completele de 5 judecatori abilitate prin lege sa judece inaltii demnitari ai statului. Cu aceasta ocazie, Curtea a aratat cu valoare de principiu si in acord cu art.73 alin.3 lit.l) si art.126 alin.4 din Constitutia Romaniei ca regulile privind organizarea si functionarea instantelor judecatoresti, in general, si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in special, sunt de domeniul legii organice. Altfel spus, doar Parlamentul Romaniei, prin lege organica, poate stabili organizarea si functionarea instantelor de judecata, inclusiv modul de constituire a completelor de judecata. Aceasta, deoarece, intr-un stat de drept european si democratic, Justitia se infaptuieste numai prin lege si in numele legii", arata Melescanu.
Seful Senatului continua si da exemplu decizia cu privire la completele de 5. "Daca in privinta completelor de 5 judecatori, Curtea Constitutionala a stabilit ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Regulamentul de organizare si functionare administrativa pe care l-a adoptat a adaugat in mod nepermis la lege, in privinta completelor de 3 judecatori, toate normele privind constituirea acestora au fost stabilite in mod arbitrar, prin suszisul Regulament, de cea mai inalta instanta de judecata a tarii, cea care ar fi trebuit sa fie un exemplu de respectare a legii".
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Fise distractive pentru gradinita
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
"Acest lucru a fost semnalat la inceput de unele instante din tara care au admis exceptiile de neconstitutionalitate ale unor justitiabili, sesizand Curtea Constitutionala cu aceasta problema. In acelasi sens, Avocatul Poporului a dat curs numeroaselor sesizari venite din partea cetatenilor si a sesizat la randul sau, Curtea Constitutionala, in legatura cu problema constituirii completelor de 3 judecatori", mai spune Melescanu.
Acesta concluzioneaza si spun ca "era de datoria mea, ca presedinte al Senatului, camera decizionala in procedura parlamentara a adoptarii legii organice privind organizarea si functionarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conform art.75 alin.1 si alin.3 din Constitutia Romaniei, sa sesizez Curtea Constitutionala in legatura cu acest conflict juridic de natura constitutionala. Aceasta cu atat mai mult cu cat potrivit art.16 din Constitutia Romaniei, cetatenii sunt egali in fata legii si nimeni nu este mai presus de lege".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri