In vechiul cod civil a fost instituita prezumţia mandatului tacit reciproc de reprezentare, prevăzând că oricare dintre soţi poate exercita acte de administrare, folosinţă şi dispoziţie asupra bunurilor
comune fiind socotit că are şi consimţământul celuilalt soţ.
In NCC prezumtia de mandat tacit este relativa, aceasta putand fi rasturnata prin proba contrara. In plus, noul Cod Civil prevede ca, in cazul in care interesele unuia dintre soti sunt lezate prin actul juridic incheiat fara consimtamantul sau expres, ci in baza prezumtiei de mandat tacit reciproc, acesta poate formula actiune in despagubiri impotriva sotului care a incheiat actul.
Se deosebesc doua feluri de mandat intre soti, conventional si mandatul judiciar, eliminandu-se clasicul mandat tacit prezumat al sotilor.
Cu privire la exercitarea dreptului de dispozitie al sotilor asupra bunurilor comune, noua reglementare aduce noutaţi, in sensul ca, in principiu, fiecare sot poate sa incheie orice acte juridice cu celalalt sot sau cu terte persoane, fiind înlaturate unele interdictii cum ar fi vanzarea cumpararea intre soti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<