Senatorii au adoptat, miercuri, noua lege ANI, cu 92 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere, Senatul fiind Camera decizionala in cazul acestui act normativ.
Plenul Senatului a adoptat raportul comun al comisilor juridica si pentru drepturile omului cu 90 de voturi "pentru" si 3 voturi "impotriva".
Principala modificare adusa de Senat legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate se refera la eliminarea din textul legii a comisiilor de cercetare constituite pe langa Curtile de Apel.
Astfel, la propunerea presedintelui Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, prin raport s-au eliminat din textul legii toate prevederile, incluse de Camera Deputatilor, referitoare la comisia de cercetare constituita pe langa fiecare curte de apel, care ar fi urmat sa sesizeze curtile daca ar fi constatat ca sesizarile trimise de ANI sunt intemeiate.
In varianta adoptata de deputati se mentiona ca pe langa fiecare curte de apel va functiona o comisie de cercetare a averilor, denumita comisie de cercetare, alcatuita din doi judecatori de la curtea de apel, desemnati de presedintele acesteia si un procuror de la parchetul care functioneaza pe langa curtea de apel, desemnat de prim-procurorul acestui parchet.
Senatorii au mai eliminat mentiunea "valoare estimata", de la capitolul "bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare depaseste 5.000 de euro", fiind adaugata rubrica "modul de dobandire".
Ei mai propun ca in declaratiile de avere sa se mentioneze anul fabricatiei autoturismelor, pe langa anul dobandirii acestora.
Potrivit unui alt amendament adoptat de cele doua comisii, mandatul membrilor Agentiei Nationale de Integritate si al membrilor Consiliului National de Integritate este de patru ani, fara posibilitatea sa fie reinnoit.
Membrii Comisiei juridice si ai Comisiei pentru drepturile omului au aprobat un amendament propus de presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, care prevede ca sesizarea facuta cu rea credinta atrage dupa sine raspunderea juridica a celui care a facut-o.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Senatorii au mai decis ca la solicitarea motivata a inspectorului de integritate, persoanele fizice si juridice, conducatorii autoritatilor, institutiilor sau societatilor publice ori private, precum si cei ai regiilor autonome sunt obligati sa comunice acestuia, in termen de cel mult 30 de zile datele, informatiile, inscrisurile si documentele solicitate, indiferent de suportul acestora, precum si date, informatii sau documente pe care le detin, care ar putea conduce la solutionarea lucrarii. In varianta adoptata de deputati, termenul era de 20 de zile lucratoare.
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, si un amendament la Legea ANI, prin care persoanele care candideaza la functii de demnitate, de la presedinte la consilier local, nu mai sunt obligate sa isi depuna declaratiile de avere si interese in calitatea de candidati, ci doar dupa castigarea mandatului.
Amendamentul respins de comisie, initiat de senatorul PDL Petru Filip, a fost adoptat de plenul Senatului cu 56 de voturi "pentru", 34 de voturi "impotriva" si 5 abtineri.
Potrivit acestui amendament, prevederile articolului 3 din legea ANI se elimina. Articolul 3 prevedea ca persoanele care candideaza la functia de presedinte al Romaniei, deputat, senator, membru din Romania al Parlamentului European, consilier judetean, consilier local sau primar sunt obligate sa isi declare averea si interesele.
Potrivit articolului eliminat, declaratiile de avere se depuneau la Biroul Electoral Central sau, dupa caz, la Birourile de circumscriptie, odata cu acceptarea candidaturii, in doua exemplare si se transmiteau ANI in termen de cel mult 48 de ore de la depunere.
Un alt amendament adoptat de plen, dupa ce anterior fusese respins de comisii, se refera la faptul ca nu constituie infractiune fapta persoanei care isi modifica declaratia de avere sau de interese care nu corespunde adevarului, daca denunta fapta mai inainte ca Agentia Nationala de Integritate sa se fi sesizat pentru aceasta.
Amendamentul in acest sens fusese propus de senatorul PDL Petru Basa. Textul a fost adoptat cu 72 de voturi "pentru", noua voturi "impotriva" si opt "abtineri".
Senatorii au respins un amendament care propunea ca jurnalistii din presa scrisa si audiovizual sa depuna anual o declaratie publica ce ar fi urmat sa fie publicata pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Integritate.
Amendamentul propus de senatori PDL, printre care Iulian Urban si Radu F. Alexandru, a fost respins si de comisiile juridica si pentru drepturile omului la dezbaterea proiectului de lege privind consolidarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice. Potrivit amendamentului, jurnalistii din presa scrisa si audiovizual nu urmau sa fie subiectul analizelor si sanctiunilor prevazute de aceasta lege.
Amendamentul a fost respins, dupa mai multe dezbateri privind statutul presei, cu 83 de voturi "impotriva", sase voturi "pentru" si opt "abtineri".
Camera Deputatilor a adoptat deja acest proiect de lege, Senatul fiind Camera decizionala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE