Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei, condusa de catre social-democratul Florin Iordache, a reluat astazi, incepand cu ora 10:00, dezbaterile in ceea ce priveste modificare a Legii 304/2004 legat de organizarea judiciara, intentia fiind ca acestea sa fie finalizate in cursul zilei, pentru a se trece la dezbaterea Legii 317/2004 privind CSM.
Conform mediafax, pe ordinea de zi de luni a Comisiei pentru legile justitiei figureaza „finalizarea dezbaterilor privind propunerile de modificare formulate de participantii la lucrarile Comisiei privind initiativa legislativa de modificare si completare a Legii 304/2004 si dezbateri generale asupra propunerilor de modificare a Legii 317/2004”.
De asemenea, au fost introduse si dezbaterile privind propunerile de modificare si completare a dispozitiilor Codului de procedura Penala si Codului Penal prin raportare la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.
Urmeaza ca actul normativ sa fie incheiar si sa fie realizat un raport ce urmeaza sa fie inaintat plenului Camerei Deputatilor.
Alte modificari importante aduse de Comisia pentru legile justitiei au in prim plan organizarea judiciara prin infiintarea unei directii speciale pentru investigarea procurorilor si judecatorilor. De asemenea, se urmareste inasprirea conditiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT si obligativitatea ca procurorul-sef al DNA sa obtina avizul CSM daca vrea sa infiinteze servicii teritoriale.
Saptamana trecuta, Comisia parlamentara a decis, faptul ca hotararile judecatoresti trebuie redactate in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii acestora. Doar in cazuri cu o motivatie puternica termenul poate fi prelungit pana la 30 de zile de cel mult doua ori. De asemenea, parlamentarii au mai votat un amendament in ceea ce priveste egalitatea de arme intre judecator, procuror si avocat.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Propunerea PSD-ALDE despre care a vorbit Florin Iordache prevede: „Art. 96 - (7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”.
Trebuie amintit si faptul ca Legea 303/2004 finalizata de comisie saptamana trecuta, in ceea ce priveste Statutul magistratilor, va intra marti la votul vital in Camera Deputatilor. Alaturi de aceasta, va intra la votul final si cea care modifica Legea ANI. Aceasta prevede ca interdictiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI si la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007-2013 sa inceteze de drept.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri