PNL a depus, joi, o initiativa legislativa privind insolventa persoanelor fizice, care permite romanilor aflati in imposibilitatea de a-si plati datoriile la banci sa intre sub protectia tribunalului, iar imprumutul lor sa se reesaloneze pe o perioada de 3 ani, a anuntat deputatul liberal Eugen Nicolaescu.
Nicolaescu a precizat ca initiativa legislativa a falimentului personal este o masura de protectie impotriva executarii silite.
El a aratat ca initiativa legislativa nu incurajeaza neplata datoriilor, ci da o gura de aer pentru pentru persoanele aflate in situatia de a nu putea plati, oferindu-le o perioada de trei ani pentru a face acest lucru.
"Declararea falimentului personal vine ca o ultima solutie", a spus Nicolaescu, aratand ca este vorba despre sprijinirea persoanelor care au achitat 75% din credit si au intrat in intarziere de plata, in urma crizei economice, a cresterii numarului somerilor si din cauza costurilor imprumuturilor la banci.
“O astfel de lege ar permite românilor care nu isi mai pot plati datoriile in primul rând la banci, din cauza conjuncturii economice nefavorabile, sa intre sub protectia tribunalului. Bancile nu vor mai putea astfel sa-l execute silit pe debitor, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de maximum 3 ani. Inexistenta unei asemenea legi conduce azi… la discriminare intre cetatenii români si cei europeni nerezidenti in România, dar care au credite in tara noastra.
Persoanele care sunt din Uniunea Europeana, dar nu sunt rezidente in România, se bucura de legea din tara in care provin, iar majoritatea statelor europene precum si SUA au o astfel de lege. România si Bulgaria sunt singurele tari din estul Europei care nu au o lege a falimentului personal”, a spus Eugen Nicolaescu.
El a afirmat ca aceasta lege nu va incuraja neplata datoriilor, ci ofera “o alternativa de supravietuire” cetatenilor care nu isi mai pot plati datoriile. De altfel, pentru a demonstra acest lucru, Nicolaescu a enumerat si o serie de conditii pe care trebuie sa le respecte cei care ar putea intra sub incidenta unei asemenea legi.
“Conform prevederilor din acest proiect de lege, declararea falimentului personal vine numai ca ultima solutie, in cazul in care debitorul e de rea-credinta sau daca debitorul este fraudulos “, a explicat Eugen Nicolaescu.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii
Potrivit acestuia, proiectul de lege ii are in vedere in principal pe cetatenii disponibilizati sau pe cei care au suferit reduceri drastice de venituri si nu isi mai pot permite plata datoriilor.
“Debitorul de buna-credinta care… a acoperit un minim de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor va putea beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de public itate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei”, a afirmat deputatul liberal. Eugen Nicolaescu a precizat ca a lucrat la acest proiect de lege alaturi de avocatul Gheorghe Piperea, specialist in insolventa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri