In contextul negocierii obiectivelor pentru urmatoarea strategie de dezvoltare a Uniunii Europene, Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, lanseaza o serie de infografice pentru a analiza parcursul Romaniei spre indeplinirea obiectivelor sociale din Strategia Europa2020.
Unul dintre cele mai importante obiective ale strategiei Europa2020 a fost cresterea ratei ocuparii in randul statelor membre. Rata de ocupare obiectiv este definita ca procentul din populatia intre 20 si 64 de ani care este ocupata – prin contract de munca, ocupare domestica, de subzistenta, de liber profesionist sau patronat. In anul 2008, Eurostat consemneaza 8.7 milioane de romani ocupati, in timp ce numarul romanilor ocupati in 2017 este de 8.2 milioane. Scaderea numarului de romani ocupati se traduce intr-o crestere usoara a ratei de ocupare, insa, in special ca urmare a migratiei si a scaderii populatiei din Romania. Astfel, rata de ocupare in Romania a fost de 64% in 2008 si a urcat la 68% in 2017, chiar daca numarul de oameni ocupati a scazut semnificativ. Obiectivul Romaniei in cadrul strategiei Europa2020 este de a atinge rata de 70% ocupare.
Aceasta scadere a numarului de oameni ocupati in Romania este foarte eterogena regional si creste inegalitatea economica indelungata din societatea noastra. Astfel, in sase dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei numarul angajatilor a scazut intre 2008 si 2017. Cele mai accentuate scaderi au fost inregistrate in regiunile Sud-Vest Oltenia, de la 928 mii de ocupati in 2008 pana la 788 mii de ocupati in 2017, si regiunea Sud-Est, de la 1,084 mii de ocupati in 2008 pana la 916 mii de ocupati in 2017. Singurele regiuni unde rata de ocupare a crescut sunt si regiunile unde populatia si PIB-ul au crescut, anume regiunile Bucuresti-Ilfov si, in mai mica masura, regiunea Nord-Vest.
Categoriile sociale cele mai expuse la scaderea cifrelor de ocupare au fost cele ale romanilor cu educatie primara si educatie secundara. Numarul acestora a scazut cu 800.000 intre 2008 si 2017, iar numarul romanilor cu educatie superioara ocupati a crescut cu 400.000. Aceste modificari sunt influentate masiv de schimbarea structurii educationale a populatiei active, cat si ca urmare a migratiei.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Cartea Verde a Contabilitatii
In concluzie, datele arata ca Romania este in curs de a-si indeplini obiectivul de ocupare din cadrul strategiei Europa2020 in special ca urmare a scaderii populatiei mai degraba decat ca urmare a unor politici publice de cresterea numarului de slujbe. Progresele minore in cresterea numarului de slujbe ale romanilor cu educatie tertiara se datoreaza mai degraba specializarii in crestere a economiei din Romania, in special in orasele mari, arata Friedrich Erbert Stiftung.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri