Piata avocaturii bucurestene a fost influentata in anul 2013 de instabilitatea politica si de criza economica din Romania.
Preocuparile avocaturii de business au fost indreptate catre domeniile litigiilor, arbitrajelor, achizitiilor, fuziunilor, energiei, dreptului societar si comercial. Perioada de recesiune a avut consecinte directe asupra accesului la clientela pentru toti membrii Baroului Bucuresti.
Climatul economic instabil generat de accesarea restransa a fondurilor europene a determinat reducerea prestatiilor avocatiale. Dosarele de insolventa s-au inmultit oferind, din aceasta perspectiva, noi preocupari pentru avocatii bucuresteni.
Cu toate diligentele depuse de conducerea Baroului Bucuresti in sensul eradicarii practicilor negative din actul de justitie, constat cu dezamagire ca unele atitudini necorespunzatoare se manifesta si in momentul de fata.
Consider ca se impune o reformare a mentalitatilor unor participanti la actul de justitie.
Noile coduri au avut impact asupra activitatii avocatiale.
Avocatii reclama greutati in aplicarea noului Cod de procedura civila, generate de respingerea actiunilor pe care le-au redactat, ca inadmisibile. In acelasi sens, corpul de avocati din Baroul Bucuresti apreciaza ca termenele acordate de instantele de judecata, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, nu si-a atins scopul propus de a urgenta judecarea cauzelor civile.
Prevederile noului Cod civil au determinat modificari ale legislatiei profesiei de avocat. S-a ajuns astfel la schimbari ce au vizat mandatul profesional al avocatului, modul de indeplinire a activitatilor fiduciare de catre avocat si patrimoniul de afectatiune. Polemicile in randul avocatilor, in interpretarea normelor din cele doua coduri, au fost generate de lipsa unei practici unitare in materie civila.
Nu pot sa omit, cu acest prilej, greutatile intampinate de avocatii bucuresteni in ceea ce priveste accesul la portofoliul de clientela o data cu cresterea numarului de avocati si a limitarii resurselor.
In realitate, starea materiala a avocatului bucurestean este determinata de accesul sau la piata serviciilor profesionale avocatiale. Se pare ca anul acesta absolventii facultatilor de drept care au participat la examenul de primire in profesia de avocat au
avut o buna pregatire in domeniul dreptului.
Baroul Bucuresti este angrenat in acest moment, in inlocuirea lifturilor cladirii, avand in vedere ca cele actuale au ajuns la expirarea perioadei de functionare. De asemenea se afla spre redactare proiectul consolidarii structurii de rezistenta a acestui imobil.
Cu prilejul sarbatoririi a 182 de ani de avocatura bucuresteana imi exprim speranta ca avocatii din Baroul Bucuresti vor gasi resurse in vederea depasirii greutatilor pe care le
intampina profesia de avocat. Numai printr-o solidaritate profesionala reala, lipsurile pe care le inregistreaza fiecare dintre noi, vor fi date uitarii.
Breasla avocaturii bucurestene a cunoscut, in decursul timpului, si vremuri mai bune.
Impreuna vom depasi situatia generata de actuala perioada de criza.
DECAN,
AV. Ion ILIE-IORDĂCHESCU