Conform sentintei penale avand ca obiect infractiunea de vatamare corporala din culpa, efectuata de un angajat ca urmare a unui accident auto, o societate comerciala este obligata, in solidar cu partea responsabila, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, a cheltuielior de judecata si a daunelor materiale si morale stabilite de instanta.
Cheltuielile judiciare, cheltuielile de executare silita si daunele morale se pot considera cheltuieli deductibile in baza hotararii judecatoresti definitive?
Solutie oferita de specialistii PortalContabilitate.ro:
Cheltuielile deductibile la calculul profitului impozabil sunt definite de art. 21 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, sunt considerate cheltuieli deductibile numai acelea care sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si cele care sunt prevazute in alte reglementari legale in vigoare.
Cheltuielile de judecata emise de o instanta, ramase definitive si irevocabile sunt deductibile la calculul impozitului pe profit deoarece se considera ca la baza hotararii judecatoresti a stat o reglementare in vigoare. Chiar daca este vorba de cheltuieli rezultate din plata unor daune in solidar pentru clientul pagubit de salariatul care, in timpul exercitarii atributiilor sale a produs pagube, acestea sunt recunoscute fiscal pentru societate.
Daca, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, pana la data emiterii hotararii definitive si irevocabile societatea a inregistrat pe cheltuieli provizioane destinate sa acopere datoriile de aceasta natura, pentru care la data bilantului exista certitudinea ca vor exista si aceste cheltuieli au fost considerate nedeductibile, atunci, la momentul comunicarii sentintei se vor inregistra venituri recunoscute la calculul impozitului pe profit (deductibile conform prevederilor art. 20 din Codul fiscal).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<