Conform sentintei penale avand ca obiect infractiunea de vatamare corporala din culpa, efectuata de un angajat ca urmare a unui accident auto, o societate comerciala este obligata, in solidar cu partea responsabila, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, a cheltuielior de judecata si a daunelor materiale si morale stabilite de instanta.
Cheltuielile judiciare, cheltuielile de executare silita si daunele morale se pot considera cheltuieli deductibile in baza hotararii judecatoresti definitive?
Solutie oferita de specialistii PortalContabilitate.ro:
Cheltuielile deductibile la calculul profitului impozabil sunt definite de art. 21 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, sunt considerate cheltuieli deductibile numai acelea care sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si cele care sunt prevazute in alte reglementari legale in vigoare.
Cheltuielile de judecata emise de o instanta, ramase definitive si irevocabile sunt deductibile la calculul impozitului pe profit deoarece se considera ca la baza hotararii judecatoresti a stat o reglementare in vigoare. Chiar daca este vorba de cheltuieli rezultate din plata unor daune in solidar pentru clientul pagubit de salariatul care, in timpul exercitarii atributiilor sale a produs pagube, acestea sunt recunoscute fiscal pentru societate.
Daca, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, pana la data emiterii hotararii definitive si irevocabile societatea a inregistrat pe cheltuieli provizioane destinate sa acopere datoriile de aceasta natura, pentru care la data bilantului exista certitudinea ca vor exista si aceste cheltuieli au fost considerate nedeductibile, atunci, la momentul comunicarii sentintei se vor inregistra venituri recunoscute la calculul impozitului pe profit (deductibile conform prevederilor art. 20 din Codul fiscal).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<