Soferii primesc cateva vesti bune, intrucat Codul rutier proaspat modificat le va permite sa obtina mai usor permisul suspendat. Perioada in care actul este retinut se poate reduce acum in mai multe moduri.
Legea nr. 130/2019 modifica cateva aspecte esentiale pentru soferi. Permisul suspendat se recupereaza mai usor de acum incolo, dupa cum vom putea observa in continuare.
In primul rand, Articolul 103 din Codul rutier se modifica la aliniatul (2) si va avea urmatorul cuprins:
Art. 100, alin. (3) precizeaza urmatoarele:
3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
c) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Art. 101, alin. (3) stabileste urmatoarele:
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
c) nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;
d) circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.
Art. 102, alin. (3) stipuleaza urmatoarele:
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;
b) conducerea vehiculului cu deficiente periculoase la sistemul de franare sau la mecanismul de directie;
rea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
d) abrogata;
e) depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.
In al doilea rand, Articolul 104 din Codul rutier se modifica in totalitate si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permisul de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei.
(3) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevazute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) si art. 103 alin. (1) lit. c). Pentru fapta prevazuta la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:
a) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;
b) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar daca fapta a fost savarsita o singura data in 12 luni.
(4) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 45 de zile, la cererea titularului, in cazul prevazut la art. 103 alin. (2) si la art. 118 alin. (5).
(5) Dispozitiile alin. (3) si (4) se aplica in mod corespunzator si cazului prevazut la art. 104^1 alin. (1), in situatia in care faptele respective fac parte din cele prevazute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) si e), art. 103 alin. (1) lit. c), art. 103 alin. (2) si art. 118 alin. (5).
(6) Conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:
a) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
b) a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;
c) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.
In al treilea rand, se introduce un nou articol in Codul rutier, Articolul 104^1, cu urmatorul cuprins:
Articolul 104^1
(1) In cazul savarsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, fara ca aceasta sa depaseasca 90 de zile.
(2) Cand o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savarseste, in perioada in care are drept de circulatie, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se aplica suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contraventie.
(3) Daca o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savarseste, in perioada in care are drept de circulatie, in timpul valabilitatii dovezii de retinere a permisului de conducere, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se aplica distinct perioade de suspendare pentru fiecare contraventie.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) se aplica si in cazul suspendarii exercitarii dreptului de a conduce prevazut la art. 103 alin. (1) lit. c).
In al patrulea rand, intelegem ca soferii vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare chiar daca au mai beneficiat de aceasta masura in ultimii trei ani sau au mai avut permisul suspendat in ultimii doi ani. Cele doua prevederi au fost eliminate din lege. Astfel, soferii trebuie acum sa indeplineasca doar doua conditii cumulate pentru reducerea perioade de suspendare: sa detina permisul auto de peste un an si sa fie declarati admisi la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie.
In al cincilea rand, perioada de suspendare se poate reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru urmatoarele fapte:
In al saselea rand, daca un conducator auto depaseste viteza legala cu 70 km/h si este singura abatere de acest fel intr-un singur an, poate solicita reducerea suspendarii la 30 de zile.
Nota! Nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare cei care au fost implicati intr-un accident auto si s-au aflat sub influenta alcoolului sau ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferata, precum si cei care au cumulat 15 puncte de penalizare in ultimul an de la precedenta suspendare.
Finalmente, luam la cunostinta ca probleme mai mari vor avea insa soferii care incalca legea in cele 15 zile in care circula cu dovada de la politie. Daca savarsesc o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se aplica suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contraventie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE