Initiativa legislativa privind proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003-Codul muncii, republicata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 773/16.11.2012
Precizam ca initiativa legislativa privind proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 773/16.11.2012 a fost exercitata in temeiul dispozitiilor Legii nr. 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni, republicata, si ca, pe cale de consecinta, proiectul de act normativ amintit nu a fost elaborat de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 189/1999, initiativa legislativa in cauza apartine unui Comitet de initiativa care reprezinta cetatenii care sustin propunerea legislativa si a fost publicat in Monitorul Oficial, dupa ce a primit avizul Consiliului Legislativ, urmand procedura prevazuta de art.3 alin.(4) din Legea nr. 189/1999, republicata.
In prezent, acest proiect de act normativ nu produce efecte juridice, fiind necesara continuarea etapelor procedurale instituite prin Legea nr.189/1999, republicata.
In termen de 6 luni de la publicarea propunerii legislative, Comitetul de initiativa, trebuie sa asigure inregistrarea acesteia la Camera competenta a Parlamentului.
Ulterior, Camera Parlamentului sesizata cu initiativa legislativa va incepe procedura parlamentara de legiferare, numai dupa ce initiativa va fi verificata de catre Curtea Constitutionala
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<