BNS a strans peste 150.000 de semnaturi pentru schimbarea Codului muncii. Astfel, BNS incearca sa modifice Codul muncii printr-o initiativa cetateneasca.
Aceasta decizie vine ca o ultima masura luata dupa ce sindicalistii au observat ca nu exista niciun interes politic si niciun demers pentru modificarea actualei legislatii a muncii, desi au fost semnalate multe nereguli.
Documentul de modificare a Codului muncii este elaborat de o echipa de experti coordonata de prof. univ. Alexandru Athanasiu (fost ministru al muncii in perioada 1992 – 1996).
Modificarile propuse vizeaza reglementarile din Codul muncii cu privire la:
- reducerea
perioadei de proba in cazul muncitorilor necalificati;
- majorarea de la 3 la 5 ani a perioadei pentru care se pot incheia contracte de munca pe durata determinata;
- abrogarea reglementarii care da posibilitatea angajatorului sa suspende contractul de munca pe perioada de reducere si/sau intrerupere temporara a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
- reglementarea clauzei de obiectiv de performanta astfel incat, pentru viitor, aceasta clauza sa nu mai poata fi motiv pentru concediere;
- modificarea termenului de 45 de zile prevazut pentru reincadrarea angajatilor concediati colectiv. Pana in mai 2011 perioada era de 9 luni ori o firma cu probleme nu isi poate reveni in 45 de zile arata Alexandru Athanasiu in proiectul de motificare.
- proiectul stabileste noi reguli cu privire la selectia personalului (desi, in practica, este irealizabil); Si daca s-ar introduce concursul obligatoriu la angajare, in privat, tot pe criterii de afinitate si recomandare se fac angajarile.
- documentul vizeaza si activitatea agentului de munca temporara astfel incat contractul de munca sa nu mai fie incheiat pe durata unei misiuni ci pe durata nedeterminata iar salariul sa fie comparabil cu al salariatulului utilizatorului care realizeaza aceeasi activitate sau una similara cu activitatea salariatului temporar;
- si nu in ultimul rand se urmareste modificarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata dandu-i-se valoarea castigului salarial mediu brut (in prezent este de 2.298 lei reglementat prin Legea bugetului nr. 340/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie 2013).
In document sunt vizate si modificari ale Legii 62/2011 – legea dialogului social.
Ca o noutate, se urmareste dreptul somerilor si al pensionarilor de aderare la un sindicat.
In prezent pot constitui sau pot adera la un sindicat persoanele incadrate cu contract individual de munca, functionarii publici si functionarii publici cu statut special, membrii cooperatori si agricultorii incadrati in munca. De asemeni, salariatii minori, de la implinirea varstei de 16 ani, pot fi membri ai unei organizatii sindicale fara a fi necesara incuviintarea prealabila a reprezentantilor lor legali.
Gabriela Dita
Consilier juridic
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<