Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta privind
voucherele de 250 de lei pentru romanii cu venituri mici. Prin urmare, incepand cu data de 1 iunie, sase categorii de beneficiari care se afla in risc de deprivare materiala si risc de saracie extrema vor primi, o data la doua luni, vouchere in valoare de 250 de lei pentru mese calde si alimente.
Premierul Nicolae Ciuca a afirmat ca aproximativ trei milioane de persoane vor beneficia de aceste vouchere, o data la doua luni, masura fiind de aproximativ 3,1 miliarde lei, iar jumatate din aceasta suma este acoperita prin fonduri europene.
Masura este cuprinsa in pachetul economico-social „Sprijin pentru Romania”.
Categoriile de beneficiari ai voucherelor de 250 de lei
1. pensionarii ale caror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei – sunt estimati peste 2,3 milioane de beneficiari;
2. persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei – sunt estimati peste 400.000 de beneficiari;
3. familiile cu cel putin 2 copii in intretinere ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
4. familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
5. familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat;
6. persoanelor fara adapost.
Cum vor fi acordate voucherele sociale
Voucherele de 250 de lei vor fi distribuite la fiecare doua luni, iar banii pot fi cheltuiti exclusiv pentru a cumpara produse alimentare si a se servi mese calde in anumite unitati de alimentatie publica. Tichetul social este valabil incepand cu data de 1 iunie 2022 pana la data de 31 decembrie 2022, reiese din proiectul de OUG.
„Voucherul urmeaza sa poata fi utilizat atat pentru achizitionarea de produse alimentare, s-a lasat aceasta libertate a beneficiarilor de a alege din categoria produselor alimentare care va fi bunul de consum pe care il vor folosi, si masa calda care a ramas ca masura alternativa pentru ca am avut un astfel de program adresat persoanelor varstnice si care a avut un succes destul de bun”, a spus ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, la finalul
sedintei de Guvern.
Beneficiarul poate utiliza tichetele sociale, pe baza actului de identitate. Fac exceptie de la aceasta regula persoanele fara adapost care vor prezenta un document eliberat de autoritatile publice locale care va atesta identitatea acestora. Nu se primeste rest in bani la folosirea tichetelor sociale.
Ministrul Marcel Bolos a explicat ca ajutorul financiar va fi livrat in patru transe, incepand cu luna iunie 2022, insa a recunoscut ca sunt posibile intarzieri avand in vedere ca beneficiarii trebuie mai intai sa ajunga in posesia cardurilor.
"Asa cum s-a precizat si la prezentarea programului "Sprijin pentru Romania", sunt estimati, pana cand nu primim oficial listele de la Ministerul Muncii, 3 milioane de beneficiari, asa cum s-a prezentat. Distributia va avea loc prin intermediul Companiei Nationale Posta Romana. Cardurile, respectiv tichetele sociale sunt emise de catre unitatile emitente autorizate de catre Ministerul Finantelor Publice, se comunica aceste carduri catre Posta Romana si apoi, prin intermediul postasului sau postasilor, ajung la beneficiarul final. Deci beneficiarul nu trebuie sa faca nimic. Probabil, impreuna cu talonul de pensie sau separat - aceasta deja este o discutie de amanunt in ceea ce priveste distributia - vor ajunge in posesia cardului. (...) In iunie, 250 de lei, este transa 1 care este un pic mai complicata, pentru ca ea presupune distribuirea cardurilor. Asa cum am mentionat, sunt 3 milioane de carduri care trebuie sa ajunga la beneficiari, or aceasta se va asigura esalonat pe perioada lunilor iunie si iulie, pe masura ce cardurile se distribuie. Noi incarcam cu anumita periodicitate respectivele carduri si s-a terminat transa 1. Transeele 2, 3 si 4 depind de doua institutii: Ministerul Muncii comunica listele beneficiarilor finali, iar noi, in baza acelor liste, facem viramentele de plata catre unitatile emitente, iar unitatile emitente catre beneficiarul final", a spus ministrul.
Tichetele sociale nu vor fi impozitate
Sumele nu se impoziteaza si nu reprezinta baza de calcul pentru stabilirea contributiilor de asigurari sociale de stat, asigurari sociale de sanatate sau contributia asiguratorie pentru munca si nici nu sunt supuse executarii silite.
Bugetul prevazut pentru aceasta masura sociala, pentru perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2022, este de 3,1 miliarde de lei. 50% urmeaza sa fie asigurat din fonduri externe nerambursabile in cadrul Programului Operational Incluziune si Demnitate Sociala, pentru perioada de programare 2021 - 2027, iar diferenta de 50% va fi asigurata din fonduri de la bugetul de stat.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.