Consiliul SUperior al Magistraturii anunta prima reuniune a comitetului director al Proiectului JUST/2011/JCIV/AG/3381 – Exercitii practice pentru implementarea instrumentelor de cooperare judiciara in materie civila si comerciala (Practical exercises in implementing the judicial cooperation instruments in civil and commercial matters)
Marti, 26 februarie 2013, la sediul Institutului National al Magistraturii, are loc prima reuniune a comitetului director (steering committee) a proiectului JUST/2011/JCIV/AG/3381 – Exercitii practice pentru implementarea instrumentelor de cooperare judiciara in materie civila si comerciala (Practical exercises in implementing the judicial cooperation instruments in civil and commercial matters).
Consiliul Superior al Magistraturii este coordonatorul acestui proiect, avand ca parteneri Institutul National al Magistraturii, Scoala de Magistratura din Franta, Scoala de Magistratura din Spania, Scoala de Magistratura din Italia.
In comitetul director sunt reprezentate, alaturi de CSM, institutiile partenere.
Proiectul are ca obiectiv furnizarea de pregatire profesionala adecvata pentru profesionistii dreptului (judecatori, avocati, grefieri), pentru aplicarea practica a instrumentelor europene si materie civila si comerciala.
Proiectul se deruleaza pe o perioada de 24 luni, incepand cu 1 ianuarie 2013, avand un buget de 326.269,75 euro, din care 261.015,80 euro contributia Uniunii Europene, prin Programul specific „Justitie civila”, si 65.253, 95 euro co-finantare nationala, din bugetul CSM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am dori sa ne precizati carei categorii de varsta a copiilor angajatilor pot fi acordate sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, mai precis daca le...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata de cetatenie ucraineana pentru care am dori sa stim daca se aplica aceleasi reguli cu privire la concediul de crestere copil? Ne-a anuntat ca isi doreste, insa nu stim care ar fi procedura, daca ar fi una diferita. Ca si documente de identificare are pasaport si un permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare, atat. Este angajata cu contract pe perioada determinata, pe care il prelungim din 6 in 6 luni fiindca asa e stabilit legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie urgent de un raspuns la urmatoarea speta. Avem un angajat cu norma partiala de 25 ore pe saptamana. Va rugam sa ne comunicati daca repartizarea timpului de lucru INEGAL se poate aplica si In cazul CIM cunorma partiale sau numai in cazul CIM cu norma intreaga. De asemenea va rog sa ne spuneti daca in cuprinsul actului aditional/cim este obligatoriu mentionarea intervalului zilnic intervalul de ore in care se va lucra zilnic reprezentat de cele 25 ore pe saptamana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<