Romanii care au locuit timp de mai multi ani in zone intens poluate se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, fara sa riste sa plateasca penalitati, conform legislatiei in vigoare. Cum se aplica legea in cazul lor, aflati din articolul de mai jos.
Potrivit art. 53 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
In cea ce priveste stagiul minim de cotizare acesta este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestora stagii se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la legea indicata.
Reducerea varstei standard de pensionare
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 53 alin. (3) si art. 95 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la prevederile anexei nr. 5 la aceasta lege, stagiul complet de cotizare al persoanelor care se pensioneaza in temeiul acestui act normativ si care beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare se determina conform anexei nr. 5 in functie de data nasterii asiguratului.
In aceste conditii, potrivit anexei nr.5 la Legea nr.263/2010 paersoanele de sex masculin nascute dupa martie 1950 indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani daca au un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
Asadar, o persoana de sex masculin nascuta in 15.01.1964, asadar dupa martie 1950, apreciem ca aceasta indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, respectiv la data de 15.01.2029, daca are un stagiu minim de 15 ani (daca persoana a inceput activitatea in munca incepand cu 1.01.1985, aceasta are stagiu minim de 15 ani impliniti in 1.01. 2000, daca raporturile de munca nu au fost suspendate si au avut caracter continuu) sau un stagiu complet de 35 de ani (1.01.1985 + 35 de ani = 1.01.2020, daca raporturile de munca sunt continue).
Astfel, in situatia in care persoana in cauza se incadreaza in dispozitiile prevazute la art. 65 alin.(5) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv locuieste neintrerupt cel putin 30 de ani in zonele afectate mentionate la respectivul alineat, aceasta are vocatie sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare, respectiv sa poata solicita pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 63 de ani (15.01.2027).
Acte necesare pensie cu reducerea varstei pentru poluare
Potrivit art. 54 alin.(5) din HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dovada indeplinirii conditiilor prevazute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire in zonele afectate de poluarea remanenta, se face prin adeverinta-tip eliberata de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor competent, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 5 la aceste norme.
Cererea pentru obtinerea adeverintei se depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, in functie de domiciliul actual al solicitantului. Cererea va cuprinde obligatoriu informatii referitoare la data si locul nasterii, prenumele parintilor, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum si motivul solicitarii.
Facem mentiunea ca dispozitiile art. 65 alin.(5) din lege se aplica pana la data de 31 decembrie 2030.
Explicatii oferite in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Se doreste sa se angajeze cineva in domeniul licitatiilor. Exista un cod COR in domeniul acesta care nu prevede studii universitare finalizate, adica diploma de licenta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 3 angajati au savarsit o abatre disciplinara, prin omisiunea unor actiuni mentionate in fisa postului au produs niste pabube materiale. Se poate crea o cercetare disciplinara comuna pentru toti 3? Referatul de sesizare poate fi comun sau trebuie individual? Mentionez ca faptele au legatura unele cu altele.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<