Legea 303/2004 in ceea ce priveste statutul judecatorilor si al procurorilor a fost adoptata miercuri pe articole intr-o sedinta care s-a intins pe parcursul a mai mult de 12 ore. Votul in plenul Camerei Deputatilor a fost amanat de parlamentari din cauza faptului ca reprezentantii PSD - ALDE - UDMR nu au reusit sa stranga suficienti deputati pentru a adopta actul normativ.
Primul amendament modificat face referire la despagubirile pe care le poate cere o persoana magistratului care i-a cauzat un prejudiciu, de la art. 96, alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor. In prezent, legea prevede ca „Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”, conform site-ului legestart.ro.
Conform acestei propuneri, statul va fi obligat sa se indrepte cu o actiune in ceea ce priveste despagubirile impotriva magistratului care a savarsit o eroare cu rea-credinta sau din grava neglijenta.
”Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”, potrivit amendamentului care a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputatilor.
In sursa mentionata mai sus se mentioneaza faptul ca inca 95 de articole au fost adoptate in cursul acestor dezbateri furtunoase, ce au fost catalogate si de catre Florin Jianu, presedintele Comisiei parlamentare speciale privind legile justitiei, ca fiind “mai mult un scandal”. Acesta a completat ca “cel mai important mesaj din aceasta lege este ca magistratul care a gresit intentionat, va plati”.
Mai jos gasesti si alte amendamente despre care s-a discutat in timpul sedintei:
- Procedura de numire a magistratilor cu functii de conducere de catre seful statului, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul CSM. Conform modificarii, presedintele nu mai poate refuza numirea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
- Seful statului nu mai poate refuza nici numirea judecatorilor si a procurorilor care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.
- Judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani numai in aceste functii se pot pensiona la cerere inainte de implinirea varstei legale de pensionare si beneficiaza de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de judecator sau procuror, actualizate la data stabilirii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor indreptatite.
- Membrii familiilor aflati in intretinerea judecatorilor si procurorilor vor beneficia de asistenta medicala gratuita.
Cum vi se par aceste modificari ce tin de Statul magistratilor?
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri