Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si parchetele de pe langa judecatoriile de sector transmit, intr-un comunicat, ca au decis suspendarea pe perioada nelimitata a activitatii.
"Adunarea Generala a judecatorilor Tribunalului Bucuresti, intrunita in sedinta de marti, la convocarea Presedintelui Tribunalului Bucuresti, in prezenta a 213 judecatori, a hotarat, in unanimitate, ca iminenta modificare a dispozitiilor legale care consacra pensia de serviciu pentru judecatori este de natura a incalca independenta si a afecta statutul constitutional al judecatorilor", se arata in
comunicatul transmis de Tribunalul Bucuresti.
Magistratii transmit ca au luat decizia, cu majoritate, sa adopte o forma de protest fata de parcursul procesului legislativ, ce consta in "amanarea tuturor cauzelor pe o perioada nedeterminata, incepand cu ziua de miercuri, cu exceptia urmatoarelor cauze: masurile preventive in materie penala, cauzele prevazute la art. 138 Cod procedura penala, perchezitiile domiciliare si cauzele urgente in materie civila lato sensu (ordonante presedintiale vizand minorii, masura plasamentului de urgenta, ordine de protectie, rapirile internationale de minori, suspendari provizorii de executare), greva (actiune in constatarea nelegalitatii grevei, actiune in suspendarea grevei)".
Decizia de suspendare a activitatii a fost luata si de Adunarile Generale ale Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si al parchetelor de pe langa judecatoriile de sector.
"Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si al parchetelor de pe langa judecatoriile de sector inteleg sa adopte, ca forma de protest, suspendarea pe perioada nelimitata a activitatii, cu exceptia unor cauze considerate urgente, pana la adoptarea unei reglementari previzibile care sa respecte independenta justitiei si statutul magistratilor, in baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte sa fie inlaturate inechitatile existente, iar pe de alta parte, sa se tina cont de statutul magistratilor, conditiile de munca si perspectivele sistemului judiciar in ansamblul sau", se arata si intr-un comunicat al PTB.
Magistratii solicita ca punctele de vedere exprimate de intreg corpul magistratilor in Adunarile generale din data de 31 mai sa fie avute in vedere in procesul legislativ de adoptare a modificarilor legislative cu privire la pensiile magistratilor.
Adunarea Generala a DNA au hotarat sa fie initiata o forma de protest in cazul in care propunerile formulate de CSM si sustinute de procurorul general al Romaniei in ceea ce priveste proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistratilor nu vor fi avute in vedere de catre legislativ.
Adunarea Generala a mai hotarat ca intr-o sedinta viitoare sa fie stabilite formele graduale de protest.
Potrivit
Agerpres, si judecatorii si grefierii din cadrul Curtii de Apel Bucuresti ar urma sa initieze o forma similara de protest.