Procurorii au anuntat ca plangerea penala inregistrata impotriva IPS Teodosie pentru impartasania facuta cu aceeasi lingurita pentru mai multe persoane a fost clasata.
Arhiepiscopia Tomisului a transmis printr-un comunicat de presa ca Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta a dispus clasarea cauzei plangerii penale formulate de catre ”Asociatia pentru Libertatea de Constiinta”, prin reprezentant legal Emil Moise, care ii acuza pe IPS Teodosie si pe alti doi preoti de infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor.
"In urma cercetarilor, Parchetul a constatat ca in evidenta DSP Constanta nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care «sa fi fost legate de oficierea slujbelor religioase» si nici nu au existat suspiciuni de infectare in randul preotilor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Totodata, Parchetul a mai constatat ca infractiunea prevazuta de Codul Penal nu a fost savarsita de catre reprezentantii Bisericii, intrucat acestia nu au incalcat masuri stabilite expres prin lege. In astfel de situatii, analiza juridica prevede necesitatea existentei unor masuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ si nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandarile diverselor institutii nu pot constitui baza legala pentru incalcarea unui articol din Codul penal”, se arata in comunicat.
Arhiepiscopia Tomisului a mai precizat ca Parchetul a constatat si faptul ca aspectele religioase si medicale, invocate in plangerea penala, nu sunt de natura penala, iar din acest motiv clauza a fost clasata.
In luna martie, Arhiepiscopul Tomisului a impartasit mai multe persoane cu aceeasi lingurita, iar dupa acel episod Directia de Sanatate Publica Constanta a solicitat interzicerea folosirii unei lingurite pentru impartasitul mai multor persoane, iar pentru eliminarea riscului de imbolnavire sa fie utilizate lingurite de unica folosinta.
Arhiepiscopia Tomisului a precizat atunci ca ritualul religios se oficia in intreaga Patriarhie Romana, iar o eventuala discutie privind desfasurarea acestui ritual trebuie purtata de autoritati la nivelul Patriarhiei si Sfantului Sinod.
La sfarsitul saptamanii trecute, Arhiepiscopul Tomisului a fost filmat in timp ce impartasea copii cu aceeasi lingurita.
Arhiepiscopia a transmis atunci ca actul de impartasire nu este ilegal, pentru ca IPS Teodosie nu a incalcat nicio lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente impartasania.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, a transmis, un punct de vedere in legatura cu aceasta situatie. ”Indrumarile bisericesti ale Patriarhiei Romane pentru perioada in care ne aflam sunt clare, amanuntite si publice. Fireste ca nu este vorba despre vreun pericol legat de impartasirea in sine, dar ostentatia cu care inteleg ca s-a procedat, dupa ce s-au facut publice aceste indrumari, nu onoreaza pe nimeni”, a spus Vasile Banescu.
Patriarhia Romana a precizat ca o decizie privind impartasania comuna va fi luata dupa 1 iunie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE