Jurisprudenta
Prejudiciul moral nu poate fi stabilit prin rigori abstracte stricte ,din moment ce el difera de la persoana la persoana , in functie de circumstantele concrete ale fiecarui caz. Nici argumentul potrivit caruia persoana ce a fost supusa unui prejudiciu moral poate determina intinderea acestuia nu poate fi primit, deoarece, daca ar fi asa determinarea unui astfel de prejudiciu ar fi lasat doar la aprecierea subiectiva a persoanei interesate. De asemenea ,prejudiciul moral nu poate fi determinat nici prin aprecieri privind eventuale oportunitati de a desfasura activitati sau de a continua activitati care erau in curs la momentul lipsirii de libertate. De aceea, nici Curtea Europeana ,atunci cand acorda despagubiri morale , nu opereaza cu criterii de evaluare prestabilite, ci judeca in echitate.
(Inalta Curte De Casatie si Justitie, sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 8801 din 28 octombrie 2009, Buletinul jurisprudentei 2009)''
Dispozitiile legii interne si ale Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale nu dau dreptul in mod automat la despagubiri pentru prejudiciul material si moral si nici la un anumit cuantum al reparatiei, in lipsa dovezilor ca persoana a suferit un prejudiciu de incalcarea dreptului garantat de Conventie. In ceea ce priveste cuantumul despagubirilor acordate cu titlu de prejudiciu moral, dovedirea si cuantificarea acestuia ridica probleme atat pentru solicitant, cat si pentru instantele de judecata. Este important insa,ca atunci cand circumstantele cauzei justifica acordarea unei reparatii, aceasta sa nu fie teoretica si iluzorie, caci astfel s-ar goli de continut dreptul garantat de art. 505 alin (1) C.proc.pen.si protectia oferita de art.5 parag.5 din Conventie.
(Inalta Curte De Casatie si Justitie, sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 9831 din 3 decembrie 2009, Buletinul jurisprudentei 2009)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<