Prescriptia creantelor este definita ca fiind stingerea acelei componente a dreptului la actiune care rezida in posibilitatea titularului dreptului de creanta de a obtine obligarea subiectului pasiv la executarea obligatiei corelative.
Rezulta ca dupa implinirea prescriptiei creantei, creditorul nu mai poate constrange debitorul sa faca plata, iar debitorul poate sa refuze sa o faca.
Dar plata facuta de debitor dupa prescrierea dreptului creditorului, nu mai poate fi ceruta spre restituire de debitor.
Prescriptia nu opereaza de la sine, ci numai la cererea partii interesate, iar instanta nu poate invoca din oficiu prescriptia nici daca e vorba de stat sau de unitati administrativ teritoriale.
Un principiu important al prescriptiei extinctive este stingerea dreptului la actiune privind un drept accesoriu odata cu stingerea dreptului la actiune privind dreptul principal.
Exceptia de la acest principiu prezinta relevanta pentru recuperarea debitelor, si anume garantia ipotecara.
In situatia creantelor garantate cu o ipoteca sau gaj, odata cu prescriptia dreptului privind actiunea principala nu se stinge si dreptul la actiunea ipotecara, intemeiata pe caracterul real al ipotecii. Astfel, creditorul ipotecar poate urmari bunurile ipotecate in limita debitului garantat si poate refuza radierea ipotecii daca creanta nu este achitata, desi dreptul la actiunea principala a fost prescris.
O alta exceptie importanta este reprezentata de prescriptia prestatiilor succesive. Desi Codul Civil prevede o prescriptie deosebita pentru fiecare prestatie in parte, in cazul in care aceste prestatii succesive formeaza un tot unitar, dreptul la actiune va fi stins printr-o singura prescriptie. “Totul unitar” poate deriva din lege sau din conventia partilor. Acesta este cazul unui contract de credit care chiar daca este format din prestatii succesive compuse din rate esalonate, este guvernat de o singura prescriptie, nu de prescriptii distincte aferente fiecarei rate in parte.
Daca am admite teza contrara, debitorul ar fi tinut de obligatia sa chiar daca creditorul ar fi pasiv mai mult de 3 ani de la scadenta creantelor.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<