Prescriptia reprezinta stingerea dreptului material la actiune prin neexercitarea lui in termenul legal, neafectand dreptul subiectiv material, ci doar dreptul la actiune, spre deosebire de decadere care reprezinta stingerea dreptului subiectiv prin neexercitarea lui in termenul legal.
Prin aceasta trasatura, prescriptia reprezinta o clauza legala de inlaturare a raspunderii civile.
In noul Cod civil, prescriptia este reglementata in Cartea a VI-a, Titlul I, art. 2500-2544. Nu s-au preluat doar dispozitiile Decretului nr. 167/1958 in materie de prescriptie extinctiva, legiuitorul a optat pentru reformarea institutiei prescriptiei care beneficiaza acum de o reglementare distincta.
Obiectul prescriptiei extinctive il reprezinta dreptul secundar la actiune reprezentat de raportul de constrangere, izvorat din incalcarea dreptului subiectiv primar.
Spre deosebire de Decretul nr. 167/1958, Codul Civil contine dispozitii supletive referitoare la prescriptie care nu mai sunt de ordine publica, iar consecinta care decurge de aici este ca instantele nu mai pot invoca din oficiu normele privitoare la prescriptie, iar prin conventii - partile pot decide sa deroge de la aceste norme.
Se incearca prin noua reglementare sa se dea mai multa libertate partilor pentru gestionarea raporturilor juridice dintre ele, instanta venind sa constate intervenirea prescriptiei doar in cazul in care partea interesata o invoca.
S-a spus ca prescriptia extinctiva inglobeaza in sine o actiune condamnatorie - dreptul de a obtine condamnarea paratului, si o actiune executorie - dreptul de a obtine executarea silita a acestuia. Bineinteles, nu este vorba de o condamnare in sens penal, iar notiunea este folosita intr-o acceptiune diferita.
1 Marian-Nicolae-Tratat de prescriptie extinctiva, Ed. Universul Juridic, 2010
2 Ibidem.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<