Prescriptia reprezinta stingerea dreptului material la actiune prin neexercitarea lui in termenul legal, neafectand dreptul subiectiv material, ci doar dreptul la actiune, spre deosebire de decadere care reprezinta stingerea dreptului subiectiv prin neexercitarea lui in termenul legal.
Prin aceasta trasatura, prescriptia reprezinta o clauza legala de inlaturare a raspunderii civile.
In noul Cod civil, prescriptia este reglementata in Cartea a VI-a, Titlul I, art. 2500-2544. Nu s-au preluat doar dispozitiile Decretului nr. 167/1958 in materie de prescriptie extinctiva, legiuitorul a optat pentru reformarea institutiei prescriptiei care beneficiaza acum de o reglementare distincta.
Obiectul prescriptiei extinctive il reprezinta dreptul secundar la actiune reprezentat de raportul de constrangere, izvorat din incalcarea dreptului subiectiv primar.
Spre deosebire de Decretul nr. 167/1958, Codul Civil contine dispozitii supletive referitoare la prescriptie care nu mai sunt de ordine publica, iar consecinta care decurge de aici este ca instantele nu mai pot invoca din oficiu normele privitoare la prescriptie, iar prin conventii - partile pot decide sa deroge de la aceste norme.
Se incearca prin noua reglementare sa se dea mai multa libertate partilor pentru gestionarea raporturilor juridice dintre ele, instanta venind sa constate intervenirea prescriptiei doar in cazul in care partea interesata o invoca.
S-a spus ca prescriptia extinctiva inglobeaza in sine o actiune condamnatorie - dreptul de a obtine condamnarea paratului, si o actiune executorie - dreptul de a obtine executarea silita a acestuia. Bineinteles, nu este vorba de o condamnare in sens penal, iar notiunea este folosita intr-o acceptiune diferita.
1 Marian-Nicolae-Tratat de prescriptie extinctiva, Ed. Universul Juridic, 2010
2 Ibidem.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<