Proiectul „Cooperare internationala in vederea sprijinirii implementarii Deciziei Cadru 2008/947/JAI privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce in cazul hotararilor judecatoresti si al deciziilor de probatiune in vederea supravegherii masurilor de probatiune si a sanctiunilor alternative”, finantat prin Programul „Justitie Penala” 2010 al Comisiei Europene s- a incheiat.
În perioada 28-29 mai 2013 a avut loc la Brasov conferinta de inchidere a proiectului „Cooperare internationala in vederea sprijinirii implementarii Deciziei Cadru 2008/947/JAI privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce in cazul hotararilor judecatoresti si al deciziilor de probatiune in vederea supravegherii masurilor de probatiune si a sanctiunilor alternative”, finantat prin Programul „Justitie Penala” 2010 al Comisiei Europene.
Proiectul, derulat in perioada iunie 2011 – mai 2013, a fost implementat de Ministerul Justitiei, in calitate de stat coordonator, in parteneriat cu Serviciul de Probatiune din Irlanda si cu Ministerul Justitiei din Italia (Departamentul de Justitie Juvenila) si a avut ca obiectiv sprijinirea implementarii corespunzatoare a Deciziei Cadru a Consiliului 2008/947/JAI, pentru cresterea nivelului de cunoastere reciproca a masurilor de probatiune nationale, identificarea dificultatilor de ordin legislativ si practic in procesul de punere in aplicare a acestei decizii si dezvoltarea unor mecanisme si instrumente de cooperare eficiente intre autoritatile de probatiune ale statelor membre ale Uniunii Europene.
Proiectul a beneficiat de un buget de 321.001 euro, din care 80% a reprezentat finantarea europeana nerambursabila, iar 20% cofinantarea asigurata de partenerii proiectului.
Astfel, in cadrul proiectului au fost elaborate descrieri detaliate ale sistemelor de probatiune nationale din cele trei state partenere si au fost organizate intalniri de schimb de experienta si bune practici in vederea discutarii si identificarii celor mai adecvate si eficiente mecanisme de cooperare intre statele membre partenere in domeniul recunoasterii hotararilor/deciziilor de probatiune, transferului de responsabilitate, supravegherii aplicarii masurilor de probatiune, a sanctiunilor alternative etc.
De asemenea, a fost elaborat un program de management al furiei pentru persoanele care savarsesc infractiuni, precum si ghiduri pentru aplicarea practica a acestui program si au fost organizate, totodata, sesiuni de formare profesionala pentru specialistii din statele membre partenere in vederea asigurarii aplicarii corespunzatoare a noului program.
Cu ocazia conferintei de inchidere a proiectului, partenerii din Irlanda, Italia si Romania au reiterat excelenta colaborare dezvoltata in acest proiect, fiind exprimata intentia de a continua cooperarea in domeniul activitatii de probatiune, inclusiv prin valorificarea comuna a unor viitoare oportunitati de finantare nerambursabila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<