Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de Lege: Firmele si persoanele fizice obligate sa primeasca in casa Departamentului de Lupta Antifrauda

 

Toate institutiile si autoritatile publice, firmele private si de stat, precum si persoanele fizice vor fi obligate sa le permita reprezentantilor Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) accesul in sedii, in masini si pe terenuri, precum si sa prezinte acestora actele solicitate spre verificare.

 

Decizia a fost luata de Guvern printr-un proiect de lege care reglementeaza modul de organizare si functionare a DLAF.

 

Documentul stabileste ca "toate institutiile si autoritatile publice, operatorii economici cu capital de stat sau privat, orice alta entitate, precum si persoanele fizice sunt obligate sa permita reprezentantilor Departamentului accesul in sedii, pe terenuri, in mijloace de transport sau in alte spatii folosite in scopuri economice".
DLAF va avea dreptul sa solicite acestora documentele si informatiile necesare intocmirii actului de control, iar in cazul in care exista o imposibilitate "temporara motivata" in furnizarea acestora, cei vizati au obligatia sa r-spunda solicitarii in cel mult zece zile de la formularea cererii.

 

Reprezentantii Departamentului vor lua declaratii de la orice persoana care poate furniza date si informatii cu privire la posibile nereguli, fraude sau alte activitati care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

 

Prin acelasi proiect de lege, DLAF isi consacra calitatea de organ de constatare, in sensul articolului 214 din Codul de procedura penala, valabila doar in privinta aspectelor de natura infractionala care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania.
DLAF ar urma, astfel, sa intocmeasca acte de control care pot constitui mijloace de proba, in conditiile Codului de Procedura Penala, documente care insa nu sunt acte sau operatiuni administrative in sensul Legii 554 din 2004 a contenciosului administrativ.

 

In cazul in care o persoana sau o firma refuza sa puna la dispozitie documentele cerute de catre inspectorii DLAF, acestia pot aplica amenzi cuprinse intre 500 lei si 5.000 de lei, amenda ce poate fi contestata in instanta.

 

Functionarilor cu statut special din cadrul DLAF le va fi interzis sa faca parte din partide politice, sa isi exprime public opinia cu privire la actiunile de control in curs de desfasurare, precum si in probleme nationale si europene in relatile cu reprezentantii altor state, sa ofere consultanta.

 

Modificarile decise de Guvern sunt argumentate prin lipsa unei baze legale solide care sa permita DLAF sa asigure o protectie efectiva si echivalenta a intereselor financiare ale Uniunii Europene, problema semnalata ca element de ingrijorare in rapoartele de evaluare intocmite de catre institutiile UE.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Proiect de Lege: Firmele si persoanele fizice obligate sa primeasca in casa Departamentului de Lupta Antifrauda":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI