Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UE impune un prag de 10.000 euro pentru dezincriminarea fraudei cu fonduri europene si inchisoare peste 100.000 euro

Uniunea Europeana a adoptat si publicat la 28 iulie o directiva care prevede pedepse extrem de dure pentru fraudele cu fonduri europene. Vorbim astfel despre Directiva 1371 privind "combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal" prevede pedepse de minimum 4 ani inchisoare daca prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro. Pragul sub care un stat membru UE poate renunta la actiunea penala impotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 euro, aminteste HotNews.ro.

Totodata, aceeasi directiva redefineste coruptia ca fiind "o amenintare deosebit de grava pentru interesele financiare ale Uniunii".

Statele Membre au obligatia ca, pâna la data de 6 iulie 2019, sa adopte si sa publice actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru conformare, potrivit DLAF.


Directiva prevede ca statele membre trebuie sa ia "toate masurile necesare pentru a se asigura ca infractiunile mentionate la articolele 3 si 4 (deturnarea, retinerea, utilizarea necorespunzatoare a fondurilor UE, darea si luarea de mita etc.) sunt sanctionate cu o pedeapsa maxima care prevede inchisoarea".

Daca prejudiciul este de minim 100.000 de euro, directiva prevede o pedeapsa de cel putin 4 ani de inchisoare. 

Directiva stabileste si pragul minim al prejudiciului din bani europeni sub care un stat poate renunta la sactiunea penala: 10.000 de euro. Cu alte cuvinte, daca un prejudiciu din banii UE e mai mic de 10.000 de euro (circa 45.000 de lei), un stat va avea dreptul de a renunta la sanctiunile penale. Stabilirea acestui prag vine in contextul in care in Romania are loc o dezbatere pentru stabilirea unui prag sub care abuzul in serviciu sa fie dezincriminat. Liviu Dragnea, liderul PSD, face presiuni politice pentru stabilirea unui prag cat mai inalt, astfel incat sa poata scapa de procesul in care DNA il acuza ca ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de circa 108.000 de lei (circa 24.000 de euro).


De asemenea, conform noii directive, vor fi asimilati functionarilor publice si persoane private ("contractanti") implicati in gestionarea fondurilor europene, ceea ce va atrage raspunderea penala a acestora:

"Pentru a proteja in mod adecvat fondurile UE impotriva coruptiei si deturnarii de fonduri, este necesar ca definitia "functionarului public" sa includa persoanele care nu detin o functie oficiala, dar carora li s-a incredintat si care exercita, intr-un mod similar, o functie de serviciu public in ceea ce priveste fondurile Uniunii, cum ar fi contractantii implicati in gestionarea acestor fonduri", citeaza HotNews.ro. 

Directia a fost aprobata pe 5 iulie 2017 si publicata pe 28 iulie in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "UE impune un prag de 10.000 euro pentru dezincriminarea fraudei cu fonduri europene si inchisoare peste 100.000 euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI