Semnatura electronica ar trebui sa fie la fel de simpla ca cea realizata cu pixul pe foaie, insa exista o serie de detalii importante pe care trebuie sa le retinem. Spre exemplu, in relatiile de munca folosim semnatura electronica avansata sau calificata?
OUG nr. 36/2021 a modificat recent
Codul muncii si a introdus posibilitatea ca toate contractele de munca sa fie semnate prin mijlocire electronica intr-o forma avansata sau calificata.
Initial, actul prevedea doar posibilitatea de a utiliza semnatura electronica calificata pentru CIM-uri, dar acum poate fi folosita si semnatura avansata. Exista o serie de aspecte care trebuie neaparat cunoscute.
In primul rand, semnatura electronica a fost reglementata la nivelul UE inca din 2014. Regulamentul 901/2014 stabileste existenta a trei tipuri de semnaturi electronice: simple, avansate si calificate.
Semnaturile electronice simple au nivel scazut de incredere si sunt, in marea lor majoritate, evitate.
Semnaturile avansate fac trimitere exclusiv la semnatar, permit identificarea semnatarului, sunt create folosind date de creare a semnaturilor electronice pe care semnatarul le poate folosi, cu un nivel ridicat de incredere, exclusiv sub controlul sau si sunt legate de datele folosite la semnare, astfel incat orice modificare ulterioara a datelor poate fi detectata. Acest tip de semnatura electronica se emite in baza unui certificat digital simplu si nu au valoare legala automat, intrucat aceasta trebuie dovedita. Mai mult, ea nu este recunoscut automat pe intregul teritoriul UE ca echivalent al semnaturii olografe (n.r. de mana).
Semnaturile calificate sunt un tip de semnatura avansata, care prin felul in care sunt emise (cu ajutorul unui certificat calificat si a unui dispozitiv calificat de emitere a semnaturii), asigura implicit ca cele patru conditii de la art. 26 din Regulament sunt indeplinite atat la momentul semnarii, cat si ulterior. Aceste doua instrumente suplimentare (certificatul calificat si dispozitivul calificat de emitere a semnaturii) asigura o legatura directa si indubitabila intre identitatea reala si identitatea electronica a unei persoane, astfel ca aceste tipuri de semnaturi electronice asigura implicit valoare legala si sunt considerate echivalentul semnaturilor olografe, nemaifiind necesare alte dovezi suplimentare care sa ateste acest lucru. Semnaturile calificate sunt emise doar de furnizori calificati de servicii de incredere, listati intr-un registru european.
In al doilea rand, retinem ca angajatorii pot alege sa foloseasca fie semnatura electronica avansata, fie semnatura electronica calificata. Indiferent de preferinte, este obligatoriu obtinerea acordului angajatului, intrucat salariatul poate refuza acest lucru si va ramane la semnatura olografa.
Va reamintim ca d
in august 2021 romanii vor putea solicita cartea electronica de identitate care va putea include si semnatura electronica.
In al treilea rand, problema cu semnatura electronica preferata apare in cazul unor neintelegeri intre partile contractante. Unui angajat, spre exemplu, i-ar fi greu sa arate in instanta ca un angajator care nu recunoaste o semnatura electronica avansata chiar este cel care a semnat documentele, deoarece nu are control asupra sistemelor informatice ale angajatorului. De cealalta parte a baricadei, daca semnatura avansata este creata si administrata de angajator, atunci exista riscul ca firma/institutia sa foloseasca din greseala semnatura celui cooptat in randurile sale.
In al patrulea rand, arhivarea este o alta problema importanta. Cum stim ca angajatorii trebuie sa tina un istoric al oricarui angajat timp de 75 de ani, semnatura electronica trebuie sa poata fi controlata si autentificata oricand in aceasta perioada. Astfel, pastrarea tehnicii si elementelor care dovedesc modul de semnare devin esentiale, iar astfel de dispute vor genera costuri atat de bani, cat si de timp pentru ca vor fi necesare expertize tehnice informatice amanuntite.
Semnaturile calificate nu prezinta astfel de posibile probleme. Dovezile exista implicit!
Finalmente, este evident mult mai bine pentru angajati si angajatori sa aleaga utilizarea semnaturii electronice calificate!