Ministerul Justitiei inainteaza o propunere care ar corecta pensiile celor din sistem. Sumele acordate la retragerea din activitatea ar urma sa fie calculate conform vechimei in functia de judecator sau procuror, nu si din alte profesii juridice.
"Este o chestiune importanta aceasta a pensiei, dar potrivit programului de guvernare chestiunea pensiilor, a pensiilor de serviciu, a pensiilor speciale, a fost pusa pe masa Parlamentului, sa spun asa, se va forma fie o comisie speciala, fie un grup de lucru, deja din cate cunosc s-a format acel grup de lucru, care va analiza toate aceste categorii de pensii pentru a veni cu o viziune unitara.
In ce ma priveste, a fost foarte important sa tinem cont si de traiectoria pe care a stabilit-o deja Curtea Constitutionalam in sensul in care este foarte important la vechimea care trebuie sa fie avuta in vedere pentru pensie, sa fi avuta in vedere vechimea efectiva in functia de judecator sau de procuror. Sunt foarte multe situatiile in care judecatori sau procurori au avut inainte alte profesii juridice, vechimea se cumuleaza si in urma acestui cumul rezulta acea vechime care este avuta in vedere pentru pensionare”, a afirmat Stelian Ion.
El a precizat ca aceasta modificare nu va fi una brusca, ci esalonata pe o durata de zece ani.
"In ce ma priveste, tragand linie, trebuie sa avem in vedere doar vechimea in functia de judecator sau procuror, acesta este obiectivul legii, aceasta am trecut in acest proiect, insa trecerea nu va fi una brusca, va fi esalonata pe o durata de 10 ani astfel incat intr-o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a acestei legi sa fie avute in vedere numai vechimile in functiile de judecatori si procurori pentru obtinerea acelei categorii de pensii. Mi se pare o propunere echitabila, o propunere corecta”, a explicat ministrul Justitiei.
Stelian Ion a mai afirmat ca nu este corect ca pensia magistratilor sa fie mai mare decat ultimul salariu.