Propunerea legislativa a deputatei Florica Chereches (PNL) cu privire la urgentarea adoptiilor a fost respinsa in cadrul comisiei de specialitate din Senat.
"Exista un punct de vedere al ministerului care nu sustine aceasta propunere.", explica deputatul Florica Chereches, citata de Bihon.ro.
Deputatul PNL declara: "Indiferent ca a fost imbunatatita sau nu, legislatia nu incurajeaza adoptia. Plus ca trebuie sa fim pro-activi, ca stat."
Deputatul explica faptul ca intr-un mediu institutionalizat copiii nu au aceleasi sanse in viata ca atunci cand sunt integrati intr-o familie.
Cu toate ca legea va fi respinsa de Senat, votul final va fi dat de Camera Deputatilor, camera decizionala pentru aceasta propunere legislativa.
Florica Chereches, initiatoarea propunerii de modificare a Legii 273 din 2004 privind procedura adoptiei, doreste termene mai mici la adoptii, proceduri mai simple, concediu de ingrijire a copilului adoptat si stimularea adoptiilor internationale.
Bihon.ro mai noteaza faptul ca in anul 2012, erau 57.480 de copii institutionalizati si doar 1.400 de familii care aveau atestat de persoanala sau familie apta sa adopte.
Florica Chereches propune ca acest atestat sa nu mai fie valabil un singur an, ci 2 ani iar perioada de timp in care copilul se afla in stadiul masurii de protectie sa nu mai fie de 1 an, ci de 6 luni.
Mai mult, daca legea se va modifica conform propunerilor deputatei, termenul in care parintii si rudele copilului isi pot retrage declaratia de consimtamant este redus la 30 de zile. Mai mult, numarul ruelor care trebuie sa isi dea consimtamantul, este redus, de la gradul al IV-lea, la gradul al III-lea.
Mai mult, initiatoarea acestei propuneri doreste ca
parintii adoptivi, indiferent ce varsta are copilul adoptat, sa beneficieze de concediu de cresterea copilului de un an si sa primeasca indemnizatie lunara egala cu media veniturilor lunare nete, realizate in ultimele 12 luni.
In ceea ce priveste adoptiile internationale, deputata propune reducerea termenului pe care copiii trebuie sa il petreaca in sistemul de stat, de la 2 ani, la 6 luni.
In anul 2013, conform datelor Oficiului Roman de Adoptii, 1.033 de familii sin 1.575 de familii cu atestat doreau sa adopte doar copii clinic sanatosi si doar 353 de familii din cele 1.575 doreau sa adopte si copii rromi.
Spre deosebire de familiile de romani, strainii doresc sa adopte si copii de enie rroma, mai noteaza Bihon.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<