Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sustin planul de actiune al Consiliului Superior al Magistraturii pentru intarirea integritatii in sistemul judiciar. Mai mult, vin si cu o propunere de completare a proiectului, care presupune ca judecatorii sa aiba acces direct si la dosare din alte instante.
Primul proiect de Strategie pentru intarirea integritatii in sistemul judiciar si Planul de actiune aferent a fost elaborat de comisia nr. 4 a CSM „Transparenta si Integritate”, coordonata de judecatorul Cristi Danilet.
“ Ma bucura ca magistratii au inteles necesitatea unui mecanism de prevenire si combatere a cazurilor de coruptie in sistem. CSM este decis sa apere magistratii care-si exercita atributiile in mod onest, dar si sa sanctioneze, in mod ferm, situatiile punctuale ale caror consecinte se rasfrang asupra intregului sistem,” a declarat Danilet pentru infocsm.
Printre actiunile propuse de comisie se numara: elaborarea cadrului legislativ pentru imbunatatirea sistemului de evaluare profesionala a magistratilor, imbunatatirea sistemului de promovare la ICCJ, crearea unui Cod etic pentru sistemul judiciar inclusiv pentru membrii CSM, supravegherea modului in care are loc repartizarea dosarelor, precum si luarea unor masuri pentru imbunatatirea si utilizarea sistemului informatic ECRIS.
„Scopul acestor documente este de a fundamenta cadrul necesar, pentru a se lua masuri de natura manageriala, administrativa si legislativa necesare cresterii corectitudinii pentru activitatile desfasurate in cadrul instantelor si parchetelor, respectiv a increderii publicului in justitie,” se arata in scrisoarea trimisa Curtilor de apel, parchetelor curtilor de apel, parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si Inspectiei Judiciare a CSM.
Practic, toti magistratii, inclusiv inspectorii CSM, au primit, prin intermediul institutiilor de conducere, cate o copie a propunerilor comisiei, pentru a formula observatii, pana pe 28 octombrie. Acestia vor putea aduce propriile observatii cu privire la cele doua documente, care vor fi centralizate, incepand de astazi de comisia nr.4, si-n scurt timp supuse aprobarii plenului CSM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<