Iulia Motoc, judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, arata ca magistratii romani lucreaza mai mult decat omologii lor din alte state europene. Iata ce alte probleme a identificat Motoc.
"Mi se pare esential pentru CEDO ca judecatorii romani sa poata judeca in conditii similare colegilor lor din Europa, desi in realitate cred ca lucreaza cat doi, trei judecatori din alte state. Fara aceasta masura, de organizare a concursului de intrare in magistratura, judecatorii nostri nu vor fi capabili sa judece intr-un termen rezonabil ceea ce ar putea sa aibe consecinte asupra viitoarelor cazuri pe rolul CEDO. S-ar putea ca lipsa de judecatori sa aibe consecinte si asupra calitatii hotararilor judecatoresti si sa atraga condamnari ale CEDO", explica Motoc.
Aceasta mai arata ca CSM - sectia pentru judecatori a reamintit recent factorilor de decizie ca ultimul concurs de admitere la INM a avut loc in 2019, an in care a fost organizat si ultimul concurs pentru intrarea in magistratura. " In toata aceasta perioada iesirile din sistemul judiciar au continuat intr-un ritm fara precedent, incurajate fiind de dezbaterile regretabile din spatiul public care au atentat la respectarea standardului constitutional si european in materia statutului magistratului. Este greu de inteles insistenta readaugarii in procesul legislativ, corelat celui in discutie, a unor reglementari respinse in prima camera parlamentara si asupra carora Plenul CSM a exprimat aviz negativ, precum micsorarea vechimii procurorilor de accedere la parchetele specializate, care pare ca isi da concursul decisiv la blocarea procesului legislativ vizand organizarea concursurilor de admitere", a mai precizat Motoc.
Din calitatea de judecator CEDO, ea mai atrage atentia cu privire la faptul ca "situatia resurselor umane din justitie afecteaza mai mult decat oricand insasi functionarea justitiei ca serviciu public, mai multe instante aflandu-se in pragul inchiderii fata de lipsa de magistrati. Adaugandu-se supraincarcarea, instabilitatea cadrului normativ, lipsa sediilor adecvate si a celorlalte conditii materiale de desfasurare a activitatii judiciare si inexistenta unor solutii din partea celor in drept, se poate contura exact dimensiunea de ansamblu a justitiei, care este departe de modelul european la care se face apel doar la nivel declarativ".
Ministerul Justitiei si Parlamentul Romaniei inca n-au reusit sa ajunga la un acord comun cu privire la reluarea concursurilor pentru intregirea corpului judecatorilor. De asemenea, personalul auxiliar vital functionarii corecte a instantelor este unul care nu a beneficiat de angajari.