Reprezentatii Consiliului Superior al Magistraturii vor sustine luni, 28 noiembrie, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, amendamentele aduse proiectului de lege privind raspunderea disciplinara a magistratilor si privind functionarea Inspectiei judiciare, asa cum au fost ele insusite de Plen in momentul avizarii conditionate a proiectului depus de Ministerul Justitiei, din 27 septembrie.
Membrii CSM isi vor argumenta pozitia si prin prisma sustinerii unanime exprimate de adunarile generale ale instantelor si parchetelor din teritoriu, cuprinse in nota centralizatoare elaborata de Directia legislatie, documentare si contencios si care a fost prezentata astazi plenului.
Serban: ”Nimeni nu sustine proiectul Ministerului Justitiei”
„Am consultat in vara instantele si parchetele, consultari care au stat la baza avizarii proiectului Ministerului Justitiei. Acum am reluat procesul, pentru ca existau anumite semnale ca unele instante si parchete ar sustine proiectul promovat de Ministerul Justitiei. Centralizarea a aratat, fara urma de indoiala, ca nimeni nu sustine proiectul MJ, ci vasta majoritate sustine proiectul cu amendamentele din avizul conditionat al CSM si numai o mica parte considera ca nu se impun modificari legislative”, a explicat judecatorul Alexandru Serban, coordonatorul Comisiei 1 – Independenta justitiei si cooperare interinstitutionala.
Potrivit lui Serban, termenul pentru finalizarea si depunerea raportului, stabilit in 25 noiembrie, este prea scurt pentru a avea „o dezbatere reala, nu formala” pentru acest proiect important. De altfel, UNJR si AMR au solicitat amanarea dezbaterii, comisia juridica stabilind data de 28 noiembrie. Termenul de depunere a raportului este data de 2 decembrie 2011.
Mai mult, membrii CSM au reclamat lipsa de transparenta a Executivului in publicarea variantelor de proiecte promovate. Georgiana Iorgulescu, membra a CSM din partea societatii civile, a catalogat gestul Ministerului Justitiei ca fiind „o cutuma institutionala din ce in ce mai proasta prin care nu se asigura transparenta specifica unui stat democrat”.
De amintit ca proiectul de lege a fost transmis in 9 noiembrie Parlamentului, de catre Guvern, pentru a fi dezbatut de urgenta. Proiectul modifica, practic, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<