Este corect sa trec la procedura de evaluare din R.I., la calculul notei finale (calificativul final) la evaluarea performantelor, in sensul in care, la evaluare se folosesc urmatoarele formulare:
- fisa de autoevaluare
- fisa pt indeplinirea criteriile de evaluare
- fisa pt indeplinirea obiectivele de performanta
Sa fac media aritmetica a notelor finale din cele 3 fise, iar nota obtinuta poate fi catalogata ca nota finala la evaluare, respectiv calificativul final al evaluarii?
Raspuns:
Potrivit art. 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii , persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (3) din acelasi articol.
Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului sunt prevazute ca element distinct element prevazut la lit. e) a art.17.
Criteriile de evaluare se regasesc si in continutul contractului individual de munca iar in Regulamentul intern se regasesc criteriile si procedurile de evaluare a criteriilor profesionale a salariatilor in temeiul art. 242 lit. i) din Codul muncii republicat.
Prin urmare, procedura de evaluare va fi stabilita de angajator in Regulamentul intern,
Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborat cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, prin care se stabilesc o serie de reguli, in principal disciplinare si profesionale, aplicabile la locul de munca.
Nerespectarea oricareia dintre prevederile regulamentului intern atrage raspunderea disciplinara a salariatului. Dispozitiile regulamentului intern pot intemeia decizia de sanctionare.
Potrivit art. 243 din Codul muncii , republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
Codul muncii – Legea 53/2003 , republicata, reglementeaza problematica Regulamentului intern in art. 241 – 246.
Fiind un act juridic intern al angajatorului elaborat cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, angajatorul va reglementa pe larg procedura de evaluare si modul cum se calculeaza nota finala ca urmare a evaluarii salariatului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariatii nostri au program de munca intre orele 09:00 - 17:00. Oricand in acest interval ei pot sa isi ia pauza de masa de 30 de minute. Pe condica de prezenta, la intrare apare ora 09:00 si la iesire 17:00. Pe pontaj apar 8 ore de munca lucrate. In acest caz, am putea avea probleme cu ITM ca nu acordam pauza salariatilor, sau ca ii pontam cu 8h cand de fapt se lucreaza 7,5 ore? Cum ar trebui sa procedam sa ne ferim de eventuale amenzi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<