Este corect sa trec la procedura de evaluare din R.I., la calculul notei finale (calificativul final) la evaluarea performantelor, in sensul in care, la evaluare se folosesc urmatoarele formulare:
- fisa de autoevaluare
- fisa pt indeplinirea criteriile de evaluare
- fisa pt indeplinirea obiectivele de performanta
Sa fac media aritmetica a notelor finale din cele 3 fise, iar nota obtinuta poate fi catalogata ca nota finala la evaluare, respectiv calificativul final al evaluarii?
Raspuns:
Potrivit art. 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii , persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (3) din acelasi articol.
Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului sunt prevazute ca element distinct element prevazut la lit. e) a art.17.
Criteriile de evaluare se regasesc si in continutul contractului individual de munca iar in Regulamentul intern se regasesc criteriile si procedurile de evaluare a criteriilor profesionale a salariatilor in temeiul art. 242 lit. i) din Codul muncii republicat.
Prin urmare, procedura de evaluare va fi stabilita de angajator in Regulamentul intern,
Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborat cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, prin care se stabilesc o serie de reguli, in principal disciplinare si profesionale, aplicabile la locul de munca.
Nerespectarea oricareia dintre prevederile regulamentului intern atrage raspunderea disciplinara a salariatului. Dispozitiile regulamentului intern pot intemeia decizia de sanctionare.
Potrivit art. 243 din Codul muncii , republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
Codul muncii – Legea 53/2003 , republicata, reglementeaza problematica Regulamentului intern in art. 241 – 246.
Fiind un act juridic intern al angajatorului elaborat cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, angajatorul va reglementa pe larg procedura de evaluare si modul cum se calculeaza nota finala ca urmare a evaluarii salariatului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata in urmatoarea situatie: angajata de la data de 06.10.2010 pana la data de 01.01.2023 incetat la data de 01.01.2023 cf art. 56 lit. c din Codul muncii in baza deciziei de pensionare pentru limita de varsta emisa de Casa Judeteana de Pensii si angajata incepand cu data de 04.01.2023 pe perioada determinata cu ultim act aditional de prelungire pana la data de 30.06.2025. In al doilea contract de munca, pe perioada determinata, sunt l 3 acte aditionale de prelungire. Sa imi spuneti...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Directorul Companiei a hotarat prin decizie sa elaboreze si sa implementeze un nou sistem de salarizare. In Companie exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate valabil pana in septembrie 2025 care, in capitolul ,,Salarizare,, are incluse grile de salarizare prin care se stabilesc salariile angajatilor. A subliniat ca acest nou sistem de salarizare nu constituie o modificare a contractului colectiv ci doar doreste sa schimbe grilele de salarizare stabilite in functie de criterii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<