Daca cercetarea disciplinara nu s-a putut finaliza in termen de 6 luni de la savarsirea faptei, abaterea disciplinara nu mai poate fi cercetata si deci nici sanctionata.
Angajatori numerosi doresc sa stie ce se intampla in situatia in care angajatul comite o abatere disciplinara insa cercetarea disciplinara dureaza mai mult de 6 luni. Intr-un caz expus recent de un responsabil HR, angajatul in cauza intrase in concediu medical timp de 7 luni, dupa ce a savarsit fapta de consum de alcool in timpul programului de lucru.
In situatia in care trec cele 6 luni aferente cercetarii disciplinare, fapta nu mai poate fi sanctionata. Potrivit art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. In situatia in care de la data savarsirii faptei au trecut mai mult de 6 luni, salariatul nu mai poate fi cercetat disciplinar.
Nu uitati aspecte esentiale referitoare la raspunderea disciplinara a salariatilor:
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat. Prin aceasta actiune/ inactiune, au fost incalcate normele legale sau regulamentul intern, prevederile contractului individuale de munca ale contractului colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Care sunt sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajatilor, conform Codul Muncii, art. 248:
a) avertismentul scris; (singura masura ce poate fi aplicata fara efectuarea in prealabil a unei cercetari disciplinare)
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Cand se radiaza o sanctiune disciplinara?
Conform art. 248, alin. (3), sanctiunea se radiaza de drept la 12 luni de la momentul aplicarii in cazul in care nu se aplica o noua sanctiune disciplinara asupra salariatului, in acest termen.
Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
Pentru desfasurare a cercetarii disciplinare, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea.
In cadrul convocarii se vor preciza aspecte precum: obiectul, data, ora si locul intrevederii.
In situatia in care angajatul nu se prezinta la convocare si nu detine un motiv obiectiv in acest sens, atunci angajatorul are dreptul de a dispune sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Pe baza rezultatelor cercetarii disciplinare, daca angajatorul considera necesar, va emite o decizie in forma scrisa, in 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii.
Atentie la faptul ca efectele se produc de la data comunicarii deciziei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri