Mediatorul raspunde civil, penal si disciplinar pentru incalcarea obligatiilor sale profesionale, in conformitate cu prevederile legii civile, penale si normelor stabilite de Consiliul de mediere.
Raspunderea civila
Raspunderea civila a mediatorului poate fi angajata, in conditiile legii civile, pentru cauzarea de prejudicii, prin incalcarea obligatiilor sale profesionale, astfel cum prevede art. 42 din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, impotriva mediatorului care se face vinovat de savarsirea unei fapte prejudiciabile pentru oricare parte a conflictului prin incalcarea obligatiilor asumate prin contractul incheiat va putea fi angajata raspunderea civila contractuala.
Raspunderea penala
Totodata, mediatorul poate raspunde penal in cazul in care in exercitiul profesiei savarseste fapte ce se afla sub incidenta legii penale.
Raspunderea disciplinara
Abateri disciplinare
Sunt considerate abateri disciplinare pentru care intervine raspunderea disciplinara a mediatorului, in conformitate cu dispozitiile art. 38 din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare,
a) incalcarea obligatiei de confidentialitate, impartialitate si neutralitate;
b) refuzul de a raspunde cererilor formulate de autoritatile judiciare, in cazurile prevazute de lege;
c) refuzul de a restitui inscrisurile incredintate de partile aflate in conflict;
d) reprezentarea sau asistarea uneia dintre parti intr-o procedura judiciara sau arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii;
e) savarsirea altor fapte care aduc atingere probitatii profesionale.
Sursa: Manualul Mediatorului de Succes