A trecut un an de cand sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie. Obligatia a devenit realitate la data de 15 februarie 2013, cand a fost instituitata in mod legal. Partile trebuie sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posiblitatea solutionarii diferendelor pe cale amiabila, fara sa se mai ajunga la proces.
Si, cu toate acestea, in numeroase situatii, obligatia ramane o simpla obligatie si ajunge sa se transforme in pura formalitate. Partile nici nu vor sa dea ochii cu cei pe care vor sa ii aduca in proces, asa ca isi trimit avocatii sa rezolve totul cat mai rapid.
"Faptul ca reclamantul este tinut sa faca dovada invitarii partii adverse la informare cu privire la mediere a dus la transformarea acesteia intr-o simpla formalitate de eliberare a procesului-verbal, si nu la o constientizare reala asupra avantajelor procedurii de mediere", mentioneaza pentru Avocatnet mediatorul Adriana Nanea.
Intr-un astfel de context, se cere aplicarea unei masuri prin care oamenii sa fie educati in spiritul rezolvarii conflictelor pe cale amiabila, acolo unde se poate, acolo unde exista o astfel de portita de comunicare amiabila.
Greu? Dificil? Imposibil? De la caz la caz, mediatorii devin ajutoare reale, insa nu in orice situatie. Si sunt voci numeroase care afirma ca beneficiile medierii sunt mari. Si sunt, nu neaga nimeni acest lucru. Cu toate acestea, in anumite situatii, mediatorii nu pot face decat sa indeplineasca o simpla formalitate. Cazurile in care partile trec printr-un soc puternic nu pot fi rezolvate niciodata pe cale amiabila. Vor merge catre proces.
Maria Nicutar
Jurnalist de Afaceri, Dreptul Muncii si Juridic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<