A trecut un an de cand sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie. Obligatia a devenit realitate la data de 15 februarie 2013, cand a fost instituitata in mod legal. Partile trebuie sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posiblitatea solutionarii diferendelor pe cale amiabila, fara sa se mai ajunga la proces.
Si, cu toate acestea, in numeroase situatii, obligatia ramane o simpla obligatie si ajunge sa se transforme in pura formalitate. Partile nici nu vor sa dea ochii cu cei pe care vor sa ii aduca in proces, asa ca isi trimit avocatii sa rezolve totul cat mai rapid.
"Faptul ca reclamantul este tinut sa faca dovada invitarii partii adverse la informare cu privire la mediere a dus la transformarea acesteia intr-o simpla formalitate de eliberare a procesului-verbal, si nu la o constientizare reala asupra avantajelor procedurii de mediere", mentioneaza pentru Avocatnet mediatorul Adriana Nanea.
Intr-un astfel de context, se cere aplicarea unei masuri prin care oamenii sa fie educati in spiritul rezolvarii conflictelor pe cale amiabila, acolo unde se poate, acolo unde exista o astfel de portita de comunicare amiabila.
Greu? Dificil? Imposibil? De la caz la caz, mediatorii devin ajutoare reale, insa nu in orice situatie. Si sunt voci numeroase care afirma ca beneficiile medierii sunt mari. Si sunt, nu neaga nimeni acest lucru. Cu toate acestea, in anumite situatii, mediatorii nu pot face decat sa indeplineasca o simpla formalitate. Cazurile in care partile trec printr-un soc puternic nu pot fi rezolvate niciodata pe cale amiabila. Vor merge catre proces.
Maria Nicutar
Jurnalist de Afaceri, Dreptul Muncii si Juridic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<