A trecut un an de cand sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie. Obligatia a devenit realitate la data de 15 februarie 2013, cand a fost instituitata in mod legal. Partile trebuie sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posiblitatea solutionarii diferendelor pe cale amiabila, fara sa se mai ajunga la proces.
Si, cu toate acestea, in numeroase situatii, obligatia ramane o simpla obligatie si ajunge sa se transforme in pura formalitate. Partile nici nu vor sa dea ochii cu cei pe care vor sa ii aduca in proces, asa ca isi trimit avocatii sa rezolve totul cat mai rapid.
"Faptul ca reclamantul este tinut sa faca dovada invitarii partii adverse la informare cu privire la mediere a dus la transformarea acesteia intr-o simpla formalitate de eliberare a procesului-verbal, si nu la o constientizare reala asupra avantajelor procedurii de mediere", mentioneaza pentru Avocatnet mediatorul Adriana Nanea.
Intr-un astfel de context, se cere aplicarea unei masuri prin care oamenii sa fie educati in spiritul rezolvarii conflictelor pe cale amiabila, acolo unde se poate, acolo unde exista o astfel de portita de comunicare amiabila.
Greu? Dificil? Imposibil? De la caz la caz, mediatorii devin ajutoare reale, insa nu in orice situatie. Si sunt voci numeroase care afirma ca beneficiile medierii sunt mari. Si sunt, nu neaga nimeni acest lucru. Cu toate acestea, in anumite situatii, mediatorii nu pot face decat sa indeplineasca o simpla formalitate. Cazurile in care partile trec printr-un soc puternic nu pot fi rezolvate niciodata pe cale amiabila. Vor merge catre proces.
Maria Nicutar
Jurnalist de Afaceri, Dreptul Muncii si Juridic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<