Desi premierul Dancila a anuntat ca avem o "rectificare pozitiva", mai multe voci din Opozitie spun ca, de fapt, este o alta greseala macroeconomica a guvernarii PSD-ALDE.
"Avem o rectificare pozitiva, ceea ce indica o evolutie buna a economiei. Dupa primele sapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei fata de programarea initiala. Daca e sa facem o comparatie cu anul trecut, observam ca la prima rectificare bugetara in acest an avem o suma mult mai consistenta, de peste cinci ori mai mare fata de 2017. In ceea ce priveste evolutia Produsului Intern Brut, comparativ cu estimarea initiala, dupa primele sapte luni din acest an, specialistii apreciaza ca vom avea o crestere a Produsului Intern Brut in acest an, pana la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde lei fata de cat estimam la inceput", a declarat Dancila, la Palatul Victoria.
Ea a precizat ca Guvernul isi mentine tinta de 2,97% din PIB in ceea ce priveste deficitul bugetar.
"In ceea ce priveste deficitul bugetar ne mentinem tinta de 2,97% din Produsul Intern Brut, deci sub pragul de 3% asumat fata de Uniunea Europeana. Stiu ca la fel cum s-a intamplat si anul trecut, in spatiul public, s-au exprimat multe indoieli ca Guvernul va reusi sa atinga aceasta tinta. (...) Dupa primele sapte luni, deficitul este de 1,3% din PIB, ceea ce ne ofera suficient spatiu pentru a ne incadra in tinta asumata initial", a sustinut Dancila conform Agerpres.
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, ca cresterea produsului intern brut anuntat la rectificarea bugetara adoptata de catre Guvern nu este solida pentru ca se bazeaza pe cresterea preturilor, el criticand si reducerea bugetului unor institutii.
"Au taiat de la institutii care nu sunt sub controlul lor. Ei de fapt isi doresc sa captureze statul roman si atunci cand nu reusesc sa puna mana pe niste institutii, le faulteaza la buget. In primul rand eu nu am inteles de ce rectificarea bugetara nu a fost prezentata de ministrul Finantelor. Vazand ceea ce a citit Viorica Dancila, am inceput sa inteleg de ce ministrul Finantelor nu a prezentat el. Probabil domnul Valcov daca ii dadea sa citeasca lui Eugen Teodorovici, probabil se mai ..., pe cand Viorica Dancila a inghitit pe nemestecate. Sunt cateva lucruri aici care pe mine ma lasa masca. Pe primele 6 luni deficitul bugetar era de 1,6% - cel mai mare deficit bugetar din perioada crizei. Acum, pe primele 7 luni (...) a scazut la 1,3. A anuntat o rectificare pozitiva, adica 6 miliarde de lei in plus de cheltuit. (...) In raport cu programarea bugetara, pe primele 6 luni incasarile au fost cu 5 miliarde mai mici. De unde sa scoti sase miliarde in plus? Aici e o minciuna. Au revizuit estimarea de produs intern brut de la 907,9 cat era la prezentarea bugetului la 945 de miliarde. (...) Oamenii trebuie sa stie ca aceasta crestere nu este o crestere sanatoasa si solida. Ea se bazeaza pe cresterea preturilor (...) si care nu se va simti in buzunarele oamenilor", a afirmat Orban, la Realitatea TV.
"Statul roman cheltuie deja mult peste veniturile sale. Ce am aflat ieri este ca lucrul acesta nu este o problema si ca va trebui continuat. Sa ne amintim ca orice ban pe care il cheltuieste statul vine de la contribuabilii care muncesc si platesc impozite. Fie ca vorbim de banii de acum sau de banii cu care statul se indatoreaza si care sunt platiti ulterior, banii tot de la contribuabil vin.
Hai sa luam pe rand problemele din aceasta rectificare:
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- Cheltuielile, deja aflate la niveluri record, cresc tot mai mult. Asta va duce la ROBOR mai mare pentru ca statul se va indatora mai mult.
- Cresterea PIB-ului real scade de la 6.1% la 5.5%, dar PIB-ul nominal creste cu 37 de miliarde. Asta va duce la inflatie mai mare.
- Unele dintre cifrele prezentate ieri se refera la primele 7 luni ale acestui an, dar datele existente pe pagina oficiala a ministerului finantelor nu arata decat rezultatele pentru primele 6 luni. Deci nu putem verifica cifrele sau sa intelegem mai mult din ele.
- Dupa primul semestru, veniturile statului sunt cu 5 miliarde de lei sub program. Pe primul trimestru au fost cu 3.13 miliarde sub program, pe al doilea cu 1.89 miliarde. Asta ce inseamna? Ca statul deja si-a stabilit tinte de venituri prea mari. Si ce face acum? Isi mareste si mai mult aceste tinte. Rezultatul? Mai multa datorie, mai mare crestere a ROBOR si a inflatiei.
Nu numai atat, dar se precizeaza si taieri bugetare de la institutiile de stat care nu au administrat corect fondurile deja existente. Sa fie o coincidenta ca pe aceasta lista sunt prezente unele din institutiile care s-au opus abuzurilor guvernarii curente si care au fost vizate in atacurile politice din ultima vreme? Vom reveni cu mai mute date in zilele urmatoare pentru a vedea impactul exact al acestei rectificari si cum ne va afecta pe viitor.", a scris parlamentarul pe Facebook.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE